2004 bröts trenden och man började äta mer fett igen. Orsaken är troligen den populära LCHF-dieten som hjälper många att gå ner i vikt.
Samtidigt går kolesterolvärdena upp i alla åldersgrupper, allra mest i åldersgruppen 30-40 år.
Någon ökning i antalet hjärtinfarkter har man dock ännu inte sett.
Sedan hälsoarbetet startade i Västerbotten på 1980-talet har konsumtionen av fett gått stadigt ner. Kolesterolvärdena och antalet hjärtinfarkter har följt samma mönster.
2004 bröts trenden och man började äta mer fett igen. Orsaken är troligen den populära LCHF-dieten som hjälper många att gå ner i vikt.
Samtidigt går kolesterolvärdena upp i alla åldersgrupper, allra mest i åldersgruppen 30-40 år.
Någon ökning i antalet hjärtinfarkter har man dock ännu inte sett.
Tv-kockar med mycket grädde i såsen och olika bantningsdieter kan ligga bakom kolesterolökningen.
- Det går ju inte att undvika att man tänker på den förändrade attityden till fettintag som har varit i medier och där individer har uttalat att det är bra att äta mycket fett, säger Ingegerd Johansson, professor och näringsfysiolog vid Umeå universitet, till TT.
Ökad andel fett i kosten har visat sig kunna bidra till viktminskning, något som hon tror kan ha lockat åldersgruppen 30-40-åringar mest. Det är i den gruppen fettkonsumtionen ökat mest.
- Men det finns ju ingen som har belyst långtidseffekterna av det. Och är man 30-40 år dröjer det innan man får sin hjärtinfarkt, säger Ingegerd Johansson, som skulle önska att folk började följa de svenska näringsrekommendationerna igen. - De är ju framtagna på en så bred vetenskaplig grund som det bara finns. Det är en stor grupp experter och ett gediget arbete som ligger bakom, säger hon.