I dag går remisstiden ut för den lokal- och strukturutredning gällande kommunens skolor som presenterades för tre veckor sedan. Verksamhetsrådet vid Unbyns skola har lämnat in ett yttrande och konstaterar att skolan hotas av nedläggning i alla fyra alternativ som finns med i utredningen.
- Det finns inget underlag eller någon närmare utredning som talar för att skolan bör läggas ned. Det finns ingen tidsplan och det har inte förts någon dialog, säger föräldern Kristina Danielsson, som har två barn i skolan och ett i förskolan.
Sammanslagning
I alla fyra alternativ föreslås det att Bodens och Luleå kommuner utreder möjligheten till att eleverna vid skolan i Unbyn flyttas över till den i grannbyn Avan, som ligger i Luleå. Skolan i Unbyn har i dag ungefär nio elever per årskurs, medan den i
Avan har omkring 16. Om en sammanslagning av skolorna inte visar sig vara möjlig föreslås det att Unbyns skola läggs ned och att eleverna får undervisning vid den F-6-skola som har bäst organisatoriska förutsättningar. Från och med hösten 2012 kan Unbyns skola, som i dag har elever från förskoleklass och upp till årskurs fem, bedriva undervisning för elever upp till årskurs sex.
- Från kommunens sida föreslår man alltså att skicka barnen till en annan kommun. Barnfamiljer som söker hus lär knappast välja Unbyn om vi tappar vår skola, menar Malin Eriksson, som har ett barn i skolan och ett i förskolan.
Svårt att bemöta
Både hon och Kristina Danielsson tycker det är svårt att bemöta skolutredningen, då den saknar en ekonomisk kalkyl och en konsekvensanalys av vad en nedläggning av skolan i Unbyn skulle innebära. Omkring 400 bybor, vilket motsvarar huvuddelen av byns befolkning, har skrivit under en skrivelse med kravet om att nedläggningsplanerna för skolan tas bort.
- Om våra barn ska börja skolan i Avan kommer de garanterat att vilja gå även högstadiet i Luleå, för att få gå skola med sina kompisar. Jag kan inte förstå att politiker och tjänstemän bara sitter där utan att de reagerar, säger Malin Eriksson.
Totalt går runt 65 barn på skolan i dag och förskolan är enligt verksamhetsrådet full. Bra geografiskt läge, god inflyttning, behöriga lärare och ett nära samarbete mellan föräldrar och skolans pedagoger tas upp som argument för att skolan ska få finnas kvar.