Vomers fick Kirunafamiljen att välja Unbyn

När flyttlasset gick från Kiruna var tanken att familjen Äijä skulle bo i Luleå, men när Siv och Håkan sett den gamla gården i Unbyn hade de inte längre ögon för något annat hus och den första känslan att Unbyn låg ”för långt bort” var som bortblåst. – Det var kärlek vid första ögonkastet, huset var allt jag drömt om, säger Siv.

Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Unbyn2010-04-04 15:21
Egentligen skulle Siv och Håkan titta på en rad hus i Luleå när de för precis nio år sedan tillbringade sportlovet i stan. Flyttlasset från Kiruna skulle gå till sommaren och nu gällde det att hitta någonstans att bo, därför hade de bokat flera husvisningar på en gång. Men så kom den där gården i Unbyn emellan ...
– Vi fick tips om att en släkting skulle sälja sin gård  i byn och åkte för att kika. På vägen hit kände vi bara att det skulle bli alldeles för långt bort och sa till varann: - Hoppas det inte är ett bra hus.
Den förhoppningen grusades så fort Siv och Håkan rullade in på gården och det är lätt att förstå att de blev knockade av vad de såg. Norrbottensgården är otroligt vacker och pampig och ligger i ett skyddat och högt läge nära älven. Paret kunde helt enkelt inte värja sig, Siv säger att de inte kunde tänka på något annat efter den husvisningen och därför var det lika bra att avboka alla husbesök i Luleå.
De skulle bli Unbybor!
Byadans i salen
Den gamla gården, som i folkmun kallas Vomers, har funnits i samma släkt i nära 200 år innan Sivs släkting köpte det. Många äldre människor, som bott på gården eller haft anknytning hit, har genom åren knackat på hos Äijäs och berättat små anekdoter från förr, som att man brukade flytta ut till bagarstugans övre våning under somrarna och att man skurade salen genom att hälla ut hela hinkar med vatten som sedan rann ut genom ett hål i de breda trätiljorna. Ett hål som än i dag finns kvar.
– Vi undrade länge varför det satt en rad knoppar på väggen i salen och det fick sin förklaring när en av våra besökare berättade att det brukade arrangeras byadanser i den stora salen och vid de tillfällena hängde dansgästerna sina kläder på knopparna!
Familjen Äijä hade tur, för trots att huset är riktigt gammalt var det långt ifrån något renoveringsobjekt. De förrförra ägarna hade så gott som totalrenoverat huset, kvar var bara att sätta sin egen prägel på tapeter och färger.
Siv och Håkan gjorde dessutom en lightrenovering av furuköket, målade innertrappan och inredde den kallställda delen av vindsvåningen. I relaxavdelningen valde familjen att behålla de råa timmerväggarna som ger en härligt gedigen atmosfär åt rummet. För att minska uppvärmningskostnaderna har familjen också installerat jordvärme.
Generösa sällskapsutrymmen
På den nedre våningen finns generösa sällskapsutrymmen, såväl salen med sin pampiga öppna spis – vars förlaga finns på Hägnan – som köket är rejät tilltagna i storlek.
Intill köket har sonen Albin sitt dubbelrum, sovrummet och sällskapsrummet förbinds med en öppning utan dörr. Här finns gott om plats för honom att hänga med kompisar eller bara surfa på datorn. Generösa är också de utrymmen som finns en trappa upp, föräldrasovrummet bjuder på en ocean av rymd och ljus och en anslående utsikt ner över den isbelagda älven. Även gästrummet, som är inrett för dottern Julia, Stefan och deras bebis Tyra, är rymligt och tapetserat med en romantisk rosentapet.
Familjens nästa grej på to-do-listan är att fixa gårdsplanen som ännu inte är finplanerad och till sommaren ska en av gårdens
byggnader traditionsenligt strykas med
slamfärg.
– Ja, vi har det som ett återkommande sommarprojekt eftersom vi har fem byggnader på tomten och Falu rödfärgsbyggnader behöver målas om ganska ofta.
Familj: Siv Äijä, 47, butikschef Jack and Jones, Håkan Äijä, 43, driftområdeschef på Banverket, Albin, 13, utflyttade dottern Julia, 25 med familj.
Bor: i Norrbottensgård från 1780 i Unbyn. Husets cirka 250 kvadrat fördelar sig på sex rum och kök. På gården står också  bagarstuga, garage, härbre och lada.
Nästa projekt: Gårdsplanen ska finplaneras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om