Unga forskarpriset delas ut årligen sedan 2003 och går till en forskare som har utmärkt sig genom sin forskning inom entreprenörskaps- och småföretagsområdet. Priset är på 150 000 kronor. Prisets grundare är Entreprenörskapsforum och donator är Triton Advisers Sweden AB.

Vilka kompetenser krävs för att ett företag ska lyckas med global tjänsteinnovation? Det vet Vinit Parida, professor Luleå tekniska universitet, som tilldelas Entreprenörskapsforums pris till årets unga entreprenörskapsforskare 2016.

Vinit Parida disputerade år 2010 vid Luleå tekniska universitet med avhandlingen ”Achieving Competitiveness through Externally Oriented Capabilities”. Parida har visat att förmågan att nätverka samt att kunna omvandla detta till konkurrenskraft är central.

– Att endast vara entreprenöriell leder inte till tillväxt. Ett företag behöver även kunna nätverka och ha digitaliseringsförmåga, säger Vinit Parida.

– Paridas studier bidrar till kunskap om hur öppna innovationsprocesser, internationalisering av FoU, och företagens strategiska förmågor kan leda till framgångsrikt entreprenörskap, säger professor Charlie Karlsson, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping, ordförande i den kommitté som utsett pristagaren. Priset utdelas på årets Företagargala i Stockholms stadshus.