– Det känns som tomten har kommit, säger Maria Stenberg, regionråd, Region Norrbotten.

Ung Scen Norr startade som ett projekt för tre år sedan med syfte att producera scenkonst för unga människor från 13 år i sju av länets kommuner. Speciella medel har sökts och erhållits för detta projekt som under årens gång haft nio till tolv miljoner att röra sig med.

Och det är en stor och glad samling kulturarbetare och politiker som samlats vid tisdagens presskonferens för att meddela att nu blir Ung Scen Norr en permanent verksamhet och integreras i Norrbottensteaterns ordinarie verksamhet.

– Uppdraget förändras också. Nu ska Ung Scen Norr spela för barn- och unga. Varje stor teaterscen har också en ung scen. Därför kul att Ung Scen Norr får fortsatt liv, säger Christine Helmdal, verksamhetsledare Ung Scen Norr.

Exakt hur den framtida organisationen ska se ut är inte klart. Inte heller vilka ekonomiska ramar som verksamheten kommer att ha nästa år, men enligt Luleå kommuns beräkningar ligger budgeten på 5,5 miljoner kronor. Då bidrar Norrbottensteatern med två miljoner, Region Norrbotten med 950 000 kronor och Luleå kommun med 690 000 kronor.

– Vi har en stor ansökan inne hos Kulturrådet på en miljon som vi har goda förhoppningar om att få, säger Kristina Nilsson, kulturchef Region Norrbotten.

Det är alltså mycket av organisationen runt Ung Scen Norr som fortfarande är oklart. Däremot står det klart att det inte handlar om en egen ensemble.

– Nej, tanken är Norrbottensteaterns skådespelare ska jobba med Ung Scen Norr och att vi som tidigare även tar in frilansande skådespelare. Men själva grunden i verksamheten blir troligen densamma. Ung Scen Norr kommer att producera scenkonst, turnera i länet och fortsätta med sin pedagogiska verksamhet precis som tidigare, säger Christine Helmdal.

Kommunfullmäktiges ordförande i Luleå Maritha Meethz är mycket nöjd över att Ung Scen Norr blir ett permanent inslag i Norrbottensteatern utbud.

– Luleå kommun är mycket glada och stolta idag. Ung Scen Norr har varit ett mycket framgångsrikt projekt, bland annat i sitt integrationsarbete, säger hon.

Även regionrådet Maria Stenberg öser lovord över verksamheten.

– Ung Scen Norr har dessutom klarat av att producera scenkonst i vårt län med våra stora avstånd. Något jag som bor i Arjeplog märkt av. Detta är en jättefin julklapp till länet unga nu när scenen får en långsiktighet, säger hon.

En sak är dock helt klart. Ung Scen Norr kommer nästa år att sätta upp ”Tio över ett” - en scenbearbetning av Ann-Helen Laestadius roman med samma namn av regissören och manusförfattaren Rasmus Lindberg. Pjäsen kommer att ha premiär i Kiruna i mars och spelas av tre skådespelare; Nora Bredefeldt, Lilja Fredriksson och Charlie Challis.