Unik byggnad snart redo ta emot gäster

Arctic Bath - en världsunik hotellanläggning med spa växer bokstavligt talat fram på Luleälvens yta. Det råder febril aktivitet, det börjar närma sig slutbesiktning.

AnnKathrin Lundqvist är delägare och projektledare. Hon visar runt på byggarbetsplatsen där det arbetas både på land och vatten.

AnnKathrin Lundqvist är delägare och projektledare. Hon visar runt på byggarbetsplatsen där det arbetas både på land och vatten.

Foto: PETRA ÄLVSTRAND / FRILANS

Bodens kommun2019-10-17 18:23

Solen lyser genom stråken av dimma över älvens yta. Det är trollskt. Rimfrosten glimmar på björkarna och minusgraderna nyper i  kinderna. 

Det myllrar av folk, som jobbar med bygget på land och på vattnet. Erik Stålnacke, Patomella Tak, är en av dem. Han tror inte att han någonsin i livet kommer vara med att bygga något liknande.

– Det är verkligen unikt.

Han får medhåll av projektledaren och delägaren AnnKathrin Lundqvist. 

 – Det är ett speciellt bygge, det finns inte något liknande i hela världen. 

Datumet för slutbesiktning den 30 november närmar sig med stormsteg. AnnKathrin Lundqvist berättar att de har bokat in gäster från hela världen, främst USA, de första veckorna i februari. Få bokningar finns kvar under den månaden och de har börjat backa och tar nu även bokningar fram emot öppningsdagen. 

– Vi börjar träna personalen i december. Vi har hittills anställt åtta personer. Som mest kommer det arbeta 16-20 personer här. Vi rekryterar fortfarande nyckelpersoner, som hovmästare, spa- och hudterapeuter, säger AnnKathrin Lundqvist.

Fokus ligger på hälsa och naturaktiviteter. Det kommer finnas möjligheter till allt från skogsvandringar till yoga förutom de aktiviteter som ordnas i samarbete med aktivitetsbolagen i trakten. 

– Det är ett spahotell. Här ska gästerna njuta och ta det lugnt, säger AnnKathrin Lundqvist. 

Rummen på land smälter in i naturen. Man ser inte alla vid första anblicken. Alla byggnaderna på land,  även servicebyggnaden, har sedumtak odlade i Sverige. Nu skiftar taken i rött. På sommaren kommer de vara gröna med gula och rosa blommor, som lockar till sig pollinerande  insekter. 

– De är extra vackra för de ändrar färg med årstiderna. Jag har glad att vi tog sedumtak istället för tak med gräs, säger AnnKathrin Lundqvist.

Genomgående har de använt materialen trä och kalksten. Det är stilrent, elegant och skandinaviskt. 

– Det är olika träpanel i byggnaderna och vi har använt furu, ett lokalt material. I landrummen har vi lagt in gedigna, svenskproducerade ekgolv.

Färgerna är dova och ljus. Alla rum har även kamin som mysfaktor för kalla vinterdagar. 

Huvudbyggnaden ska ligga 18 meter ut i älven och förbindas med en landgång till ett betongfundament vid stranden. Även de flytande hotellrummen ska man nå via landgångar. De har soldäck och badstege för badälskare. I det klara vattnet syns stockar som ligger kvar, som historiska rester från tiden för timmerflottningen. 

Rummen på land innehåller större badrum med badkar med bedårande älvutsikt. Det finns sovloft och tre av rummen är familjerum med fem bäddar. De stora glaspartierna är specialbyggda. De är behandlade och släpper inte in solvärmen sommartid. 

– Det gör att det här är både roligt och annorlunda, säger AnnKahrin Lundqvist. 

Bygget har rönt nyfikenhet både lokalt och regionalt. Byggprocessen har gått att följa via sociala medier. 

Redan i fjol byggdes husväggarna i Vittjärvshus fabrik. I maj i år fortsatte bygget och AnnKathrin Lundqvist tycker att det därefter har gått snabbt. 

Lars-Åke Eriksson på Vittjärvshus kommer förbi. Han har jobbat inom branschen sedan 1975 när han startade eget företag. 

– Det är roligt att få göra det här. Jag har fått uppleva både Treehotel och det här (Arctic Bath reds. anm.). Vi har hittat möjligheter allt eftersom och funnit lösningar på plats. Det här blir otroligt fint och har gått över förväntan, säger han. 

AnnKathrin Lundqvist beundrar utsikten en förmiddag när vintern skickar en hälsning en solig höstdag.
AnnKathrin Lundqvist beundrar utsikten en förmiddag när vintern skickar en hälsning en solig höstdag.
Arctic Bath AB

Huvudbyggnaden är hjärtat i spaanläggningen i Harads. Entrén kommer vetta mot land och byggnaden består till en tredjedel av spa. I resten av den byggnaden finns reception, lounge, bar och restaurang. 

Hotellet har tolv rum, sex som är flytande på 24 kvadratmeter och sex på land på 62 kvadratmeter. 

Det finns sammanlagt 14 byggnader, alla med kommunalt vatten och avlopp. Det är ett långsiktigt hållbart och mer miljömässigt system. Till exempel släpps det inte ut något gråvatten i älven.

Karta: Arctic Bath
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!