Börje Salming, känd före detta Kirunabo och hockeyspelare, väljer bort alkoholen under juldagarna. Han är sedan flera år tillbaka ambassadör för kampanjen En vit jul, ett åtagande han har tagit sig an med glädje.

– Julen är en barnens högtid och det är barnen som är viktigast. Julen är till för barnen, säger Börje Salming.

Han vet att många barn far illa, att de inte ser fram emot juldagarna när skolan har stängt och fritids har släckt lampan. Enligt Folkhälsomyndigheten har fyra till fem barn i varje skolklass en familj där minst en förälder har alkoholvanor som innebär risker.

Artikelbild

| Vit jul. Börje Salming är ambassadör för en Vit jul och vill att vuxna ska hålla måttan när det gäller alkohol under juldagarna.

Själv hade han föräldrar som var mycket måttliga, men han har erfarenhet av andra släktingar som drack för mycket på julkalasen hemma i Kiruna när han var barn.

– Det fanns folk som var överförfriskade. Inte så att de var direkt berusade, men barn märker snabbt hur det står till. De vuxna är inte som de brukar vara.

Han säger att det är förståeligt att många tar den där extra snapsen och de extra ölen för att julen är en helg med många lediga dagar, att man passar på när man inte behöver vara skärpt på jobbet dagen efter. Men han poängterar igen att det gäller att hålla måttan, att hålla koll på sig själv.

– Jag vill visa att det inte är nödvändigt med alkohol på julen. Det är viktigt att inte gå över gränsen – för barnens skull.

Han tycker inte heller att det är någon större uppoffring att avstå. En av fördelarna är att man mår bra också dagen efter julaftonen.

Han och hans familj firar en uppdelad jul, som så många familjer i dag.

– Jag och min fru Pia firar på julaftons morgon eller på förmiddagen. Sedan skiljs vi och jag firar med min övriga familj, barn och barnbarn, och hon firar med sin.

Berusade tomtar som fått alkohol under sin julklappstur får tummen ner av Börje Salming, även om han inte stötte på många sådana under sin barndomstid i Kiruna. Han poängterar igen och med eftertryck:

– Tänk på barnen.

Han betecknar sig inte direkt som nykterist (”inte på länga vägar”) och kan tänka sig en öl eller snaps. Men inte på julen och inte så att han går över gränsen.

– Jag vet själv hur det känns när de vuxna blir annorlunda, det är inte kul. Fulla vuxna är det värsta som finns.

Vit jul är en kampanj i IOGT-NTO:s och dess organisationers regi. Andra ambassadörer är folkhälsoministern Gabriel Wikström och Henry Bronett, poet och författare.