Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslog i höstas att boende i Malmfälten skulle slippa reavinstskatten i upp till sju år när de tvingas sälja sina bostäder på grund av samhällsomvandlingarna.

– Just för att om man köpt sin lägenhet i Snusdosan för 200 000 och säljer den idag för två miljoner ska man inte behöva skatta på 1,8 miljoner för att de inte finns någon färdig bostadsrätt att flytta till, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Förslaget behövde snabbutredas, eftersom nuvarande lagstiftning ger boende ett maximalt uppskov på ett och ett halv år innan man måste betala reavinstskatt och de första bestånden är redan sålda. Kiruna kommun ville då se en avgränsning som gjorde att uppskovet bara gällde nytt bostadsköp i Malmfälten.

Artikelbild

| Avgår. Under en pressträff på tisdagsmorgonen bekräftade Kristina Zakrisson att hon inte kandiderar som kommunalråd nästa mandatperiod.

– Men det var inte möjligt enligt EU-lagstiftning. Man får inte begränsa en sådan lag geografiskt därför kommer den nya lagen gälla vid större samhällsomvandlingar, säger Kristina Zakrisson (S).

Om förslaget går igenom, vilket verkar sannolikt enligt Zakrisson, innebär det att boende i Malmfälten kan sälja sina bostäder, bo kvar i upp till sju år (eller fram till att bostäderna måste rivas) innan de måste betala hela reavinstskatten.

– I och för sig är inte det någon katastrof, de tvingas ju flytta från sin lägenhet och då är det rimligt att man får det här uppskovet var man än väljer att flytta, säger Kristina Zakrisson.

Uppskovet ska gälla under perioden 2017-2027, och att det just rör sig om sju år är för att då beräknas Riksbyggens bostadsrätter vid Luossavaara stå klara.