– Poängen är att vi ska få chansen att visa upp universitetet för de asylsökande. När de får uppehållstillstånd vill vi ju att de ska känna att de kan stanna här i länet för att det finns möjlighet till jobb och utbildning, säger Susanne Ljunghager som arrangerar besöksdagen.
Migrationsverket har samarbetat med LTU för att locka nyanlända från hela länet att besöka universitetet. 80 personer anmälde intresse men bara ungefär hälften av dem dök upp i aula Aurora på onsdagen.
– Vi hade hoppats att fler skulle komma men det verkar som att det blev lite bekymmer och missförstånd med bussarna, säger Susanne Ljunghager.
LTU arrangerar redan liknande informationsdagar. Senare i höst ska gymnasieelever besöka universitetet för att få information om de olika kurserna. Men den här besöksdagen skiljer sig från de andra, och diskuterar lite bredare om vad som krävs för att studera i Sverige och hur allt går till.
– I våras kom det enskilda förfrågningar med mindre grupper nyanlända som ville besöka universitetet. Då fick de se lokalerna och träffa någon student och forskare. Men det är roligt att kunna göra en större grej av det, säger Susanne Ljunghager.
Andreas Rehn läser naturresursteknik på LTU. Han hjälper till att guida besökarna dit de ska gå och svara på frågor. Intresset är större än han trodde och han tycker att dagen går bra.
– Det är många som är ivriga och jag tycker att de är engagerade och målmedvetna. Om de har utbildningar sedan tidigare frågar de vad de behöver göra för att kunna läsa vidare om det eller börja jobba, säger han.