Kiruna

I december skrev Norrbottens Media om att Compass Group, som driver restaurangen i stadshuset, ensam har alkoholtillstånd i huset. Det stänger övriga restauranger i Kiruna ute när det kommer till evenemang med alkohol med i bilden.

I december trodde kommunchef Peter Niemi sig ha en lösning i sikte. Men nu visar det sig att så inte är fallet.

Artikelbild

| "Det här är någonting som vi måste se över när avtalsperioden går ut", säger Peter Niemi, kommunchef.

– Compass group har alkoholtillståndet och vi har inte hittat någon lösning som innebär att Compass group och någon annan skulle kunna ha alkoholtillståndet, utan det är de som har det.

Kirunagalan, eller näringslivsgalan, med 300 gäster har under alla år arrangerats i stadshuset. Men så blir det inte i år.

– Vi går alltid ut till våra lokala restauranger med en anbudsförfrågan, men nu kunde vi inte göra det på det nya stadshuset i och med att en aktör har alkoholtillståndet, säger Åsa Tano.

Att endast bli hänvisad till en aktör för att kunna arrangera event på stadshuset känns inte som rätt väg att gå menar hon.

Artikelbild

– Det är inte bra för våra lokala restauranger att de inte kan vara med och ge anbud eller offerera på större arrangemang som är i Kristallen.

Nu har Företagarna, Progressum och Kiruna Lappland flyttat galan till hotell Ferrum.

– Det är klart att det hade varit roligt om vi hade kunnat vara i vårat nya stadshus, vi har ju aldrig haft galan där. Men vi vill gå ut och fråga våra lokala restauranger men det gick ju inte och då valde vi att försöka hitta en annan lösning, det här kan bli ett nytt sätt att hålla en näringslivsgala framöver, säger Åsa Tano.

Compass Group har ett avtal som sträcker sig två år framåt.

– Sedan får vi utvärdera efter de här två åren hur vi ska göra efter den här avtalsperioden, säger Peter Niemi.

Han menar att även andra aktörer kommer att kunna ha arrangemang i stadshuset, om det inte finns alkohol med i bilden.

– Just när det är kopplat till alkoholtillståndet och serveringen av alkohol så är det Compass Group som har det enligt avtal. Men du kan ju ha evenemang med mat, det är mycket som händer och sker i stadshuset varje år, och det är ett fåtal tillfällen som har en koppling mot alkohol, det gäller att skilja på de två delarna.

Var det tänkt att det skulle bli så här?

– Nej, det var absolut inte tänkt så från början. Det här är någonting som vi måste se över när avtalsperioden går ut, hur vi ska hantera stadshuset.