Unikt rymdvin har smak av "brÀnd apelsin"

En smak av lakrits, mörka körsbĂ€r och... galaxer? En panel av vinexperter har smakbedömt vin som tillbringat ett Ă„r i rymden pĂ„ Internationella rymdstationen (ISS) – och beskriver nu hur rymdvin smakar.

Rymdvin hÀlls upp för provsmakning i Villenave-d'Ornon i franska Bordeaux.

Rymdvin hÀlls upp för provsmakning i Villenave-d'Ornon i franska Bordeaux.

Foto: Christophe Ena/AP/TT

Utrikes2021-03-26 19:39

Expertpanelen, som samlats i franska Bordeaux, har provsmakat ett tiotal viner som Äldrats under sin ett Är lÄnga rymdfÀrd. Det Àr en historisk vinprovning som bland annat nyhetsbyrÄn AP rapporterar frÄn pÄ sin hemsida.

Vinflaskorna, som paketerats i stÄlcylindrar för att klara av rymdfÀrden, öppnades med hjÀlp av en specialgjord tryckluftsöppnare innan experterna kunde lukta, titta och smaka pÄ den unika drycken.

Expertpanelen fick sedan smaka pĂ„ rymdvinerna sida vid sida med samma vin som i stĂ€llet fĂ„tt Ă„ldras pĂ„ jorden. Och de kom fram till att rymdens tyngdlöshet faktiskt pĂ„verkade vinernas smak – positivt.

Rymdvin mindre ungdomligt

Enligt Jane Anson, en av experterna som deltog, smakade det vin som stannat pÄ jorden nÄgot ungdomligare Àn det vin som varit i rymden.

– De viner som förblivit pĂ„ jorden var i min mening nĂ„got mindre komplexa, hade mer tanniner men en mer ungdomlig smak. De viner som varit i rymden hade mer mjuka tanniner som tillĂ€t de mer blommiga aromerna att trĂ€da fram, sĂ€ger Jane Anson.

Andra deltagare i panelen kommenterade att rymdvinerna hade smak av "brÀnd apelsin", "Äldrat lÀder" samt "eldstad".

Druvor odlades i tyngdlöshet

Provsmakningen sker som en del av ett privatfinansierat forskningsprojekt dÀr vÀxters och livsmedels pÄverkan av klimatförÀndringar ska observeras. Genom att utsÀtta olika vÀxter för extrema förhÄllanden Àr forskningsprojektets ambition att vi ska fÄ en bÀttre förstÄelse av hur livsmedelsproduktion, sÄsom vinodling, kan pÄverkas av klimatförÀndringar.

Efter vinprovningen kommer bioanalytiker och kemister att studera vinerna pÄ en molekylÀr nivÄ för att försöka förstÄ hur dryckens komposition kan ha pÄverkats.

Utöver vinproverna ska Ă€ven gruppen smaka pĂ„ 320 smĂ„ vinprov gjorda pĂ„ druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon – som odlats i rymden. Dessa plantor vĂ€xte enligt forskare nĂ„got snabbare Ă€n deras likar pĂ„ jorden, trots att de hade begrĂ€nsad tillgĂ„ng till bĂ„de solljus och vatten. Varför detta skedde samt hur det kan ha pĂ„verkat druvornas karaktĂ€r ska nu experter och forskare utreda.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om