Efter en två år lång utredning i Vatikanstaten inleddes under tisdagen rättegången mot tio personer, en av dem den före detta mäktiga kardinalen Angelo Becciu, som anklagas för bland annat för bedrägeri, förskingring och korruption.
73-åriga Becciu och hans tidigare sekreterare, Monsignore Mauro Carlino, var de enda två anklagade som närvarade i rätten. Becciu sade att han närvarade på grund av att påve Franciskus bett honom.
Men det kommer att dröja innan nästa rättegångsdag. Rätten ajournerades efter åtta timmar och försvaret fick fram till den 5 oktober på sig att vidare förbereda sitt fall.
Påvens högra hand
Becciu anklagas för förskingring, maktmissbruk och vittnespåverkan, men även för att hundratusentals euro av kyrkans pengar gått till hans brors välgörenhetsprojekt. Åtalet gäller bland annat en 17 000 kvadratmeter stor lyxfastighet som kyrkan köpt i det exklusiva området Chelsea i London, och som ska ha betalats med välgörenhetspengar.
Angelo Becciu själv uppger att han är oskyldig och säger sig ha blivit offer för en komplott. Han beskrivs som påve Franciskus tidigare högra hand, men fick i september sparken och fråntogs kardinalstiteln. Bland de åtalade finns förutom kardinalen anställda inom kyrkan och finansmän i London.
Tvivelaktiga överföringar
Enligt åklagarna omfattar målet bland annat tvivelaktiga och riskfyllda investeringar med stora summor av Vatikanens pengar. I åtalet på 487 sidor finns uppgifter om stora banköverföringar, sms som hittats i beslagtagna mobiltelefoner, väskor med pengar som bytt ägare och hemliga möten på lyxhotell.
Enligt åklagarna är vissa av de anklagade "aktörer i ett ruttet, girigt och lukrativt system."
Påve Franciskus har sedan han tillträde posten 2013 lovat att städa upp bland kyrkans finanser.