I förra regionvalet röstade 7,5 procent på V. Vår stora opinionsundersökning i samarbete med Novus är alltså en rejäl framgång för partiet.

– Glädjande, men jag är inriktad på valresultatet. Jag är försiktigt optimistisk, men vi vet att en tredjedel av väljarna bestämmer sig på valdagen, säger regionrådet Glenn Berggård (V).

Mycket tyder på att V tar väljare från koalitionspartnern Socialdemokraterna, som enligt mätningen backar med åtta procentenheter jämfört med valet 2014.

Artikelbild

Miljöpartiet, som är det tredje partiet i samarbetet, backar från 4,4 till 2,9 procent och skulle åka ur regionfullmäktige om det vore val i dag.

Tillsammans backar de tre rödgröna partierna med drygt sju procentenheter till 41,5 och är klart mindre än de Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sjukvårdspartiet, som tillsammans samlar 49,9 procent.

– Att både S och MP verkar backa kan öka vårt inflytande inom samarbetet, men det är oroväckande om vi inte får fortsätta i majoritet, säger Glenn Berggård.

Efter förra valet förde V samtal med såväl Sjukvårdspartiet som de borgerliga partierna, men valde till slut att bilda koalition med S och MP. Glenn Berggård är öppen för att åter söka samarbete på andra sidan blockgränsen.

– Valresultatet avgör vilka som kan samregera.

Är det verkligen möjligt för V att samarbeta med borgerliga partier?

– Det går i Överkalix och det går i Gällivare. Politiken och dess innehåll är avgörande.