Vänsterpartiet, tillsammans med Centern, är valets vinnare på kommunnivå i Luleå. Partiet stärker positionerna och hamnar på 10.3 procent, en ökning med tre mandat.

– Jätteroligt. Jag är tacksam och stolt över det arbete vi har gjort under mandatperioden, säger Nina Berggård dagen efter valframgången

Hon tror att väljarna belönar partiet lokalt för att V står stadiga i sina värderingar.

Artikelbild

| V i medvind kräver mer inflytande över kommunploitiken i Luleå. "Ska vi vara med, ska vi vara med fullt ut. Oavsett vilken koallition det kan bli, vill vi ha ett totalt och undertecknat vänsterinflytande", säger gruppledaren Nina Berggård.

– Vi är stabila i vår politik, stoppar inte upp fingret för att känna vart det blåser och vi har en partiledare som är tydlig med att V aldrig gör avkall på vår ideologi och solidaritetskänsla. Många har också saknat en tydlig vänster med inflytande i Luleå. Det hoppas jag att vi får nu.

Varför gör S ett så dåligt val i Luleå?

– För att de inte lyssnar på människorna. Det blev tydligt i skolfrågan, när S trampade på folkinitiativet om en folkomröstning. Fegt av dem att inte låta folkomröstningen ske, att inte ändra sig, när det faktiskt är väljarna som är uppdragsgivaren.

V i har också varit drivande i bostadsfrågan.

– Det handlar om allas rätt till en bostad, en rimlig hyresrätt som folk har råd att bo i, inte bara bostadsrätter till de rikaste.

Vad förväntar ni er i inflytande kommande mandatperiod?

– Jag har varit med länge och suttit i förhandlingar, när det har gått både upp och ned för V. Det viktigaste är att det blir så mycket vänsterpolitik som möjligt i Luleå. Det har varit alldeles för mycket högerinriktning hos S och nu har väljarna tydligt markerat att de inte vill ha det. Det ser vi också i väljarströmmarna, att många S-väljare har kommit till oss.

Att S skulle stödja sig på M i vissa tillväxtfrågor och liknande, och på V när det gäller välfärdsfrågor, ser dock inte V:s gruppledare som en framkomlig väg.

– Ska vi vara med, ska vi vara med fullt ut. Oavsett vilken koalition det kan bli, vill vi ha ett totalt och undertecknat vänsterinflytande, säger Nina Berggård.