I veckan publiceras resultatet av vår stora opinionsmätning i samarbete med Novus, som har undersökt väljarsympatierna bland norrbottningarna i riksdags- och regionvalet (se faktaruta).

Läs mer: Nordström säker: S sitter kvar

Läs mer: Stor undersökning: M tar mandat från S

Artikelbild

| "Får vi ett starkare Vänsterparti i Luleå, då blir det ingen fortsatt slakt av allmännyttan", säger Nina Berggård, gruppledare och distriktsordförande.

Läs mer: S-profilerna: "Vi anpassar oss till SD"

Läs mer: Distriktsordföranden: "Det avgörs på valdagen"

Gällande kommunvalen är antalet intervjuade personer för lågt för att statistiskt kunna säkerställa resultaten. Ändå ger väljarbarometern en fingervisning om opinionsläget i Luleå, där merparten av väljarna har svarat.

Och det är framförallt Vänsterpartiet som stärker sitt stöd i residensstaden – hela 14,5 procent av väljarna i Luleå tänker rösta på V i höstens riksdagsval.

Artikelbild

| Så här skulle norrbottningarna rösta om det vore val till riksdagen. Grå staplar visar valresultatet 2014 och gula staplar visar resultatet enligt Novus opinionsmätning.

Siffran kan jämföras med partiets resultat i kommunvalet 2014, där V endast fick 5,5 procent av rösterna.

Inte oväntat blir Nina Berggård, gruppledare och V:s distriktsordförande, väldigt glad av opinionsresultatet.

– Jätteroligt att vår politik för jämlikhet, minskade klyftor, rättvisa och en välfärd att lita på så tydligt slår igenom hos väljarna.

Varför går ni så kraftigt framåt?

– Vi för en ideologisk vänsterpolitik, i stället för att känna hur vindarna blåser. Om vi ser till Luleå, har S-väljarna fått en moderat politik med många högersvängningar.

Nina Berggård hänvisar till alla stormar kring S den gångna mandatperioden.

– De har sålt ut allmännyttan och samhällsfastigheterna, lyssnade inte på folkopinionen gällande Framtidens skola. S har haft en annan agenda, än vad de sa till väljarna innan 2014. Därför tror jag att väljarna ser oss som ett kraftfullt oppositionsparti som reagerar mot detta.

Väljarrörligheten i Novus mätning visar också att 7,3 procent av S-väljarna går just till Vänsterpartiet och om opinionsmätningen överensstämmer med resultatet i kommunvalet, räknar Nina Berggård med ökad makt i fullmäktige, där S i så fall förlorar egen majoritet.

– Får vi ett starkare Vänsterparti i Luleå, då blir det ingen fortsatt slakt av allmännyttan. Dessutom ska vi satsa mer på barn- och ungdomskultur, i stället för att åka till Austin på någon jättekonsert… S måste förstå att deras tapp beror på att väljarna vill ha mer vänsterpolitik.

Men har kommunledningen har de senaste fyra åren tvärtom sökt stöd hos Moderaterna, som när kvalificerad majoritet krävdes för att rösta ner medborgarnas initiativ till en folkomröstning gällande Framtidens skola.

– Niklas Nordström borde fundera kring vilka väljare han vill ha. Om han är intresserad vill vi självklart medverka till ett rödare och mer jämlikt Luleå, säger Nina Berggård, Vänsterpartiet.