Partikongressen i Karlstad röstade emot partistyrelsens vilja och beslutade att SCB: ska ta fram och redovisa statistiken för att synliggöra och kunna ta fram åtgärder mot diskriminering.

Nina Berggård, som är kommunpolitiker i Luleå och distriktsordförande för Vänsterpartiet i Norrbotten, tycker att det är bra.

– Om man inte tar reda på hur det ser ut i samhället vet man inte heller vad som behöver förbättras, säger hon.

Läs mer: SCB: V-förslaget är olagligt

Hon poängterar att der inte handlar om att registrera enskilda individer.

– Går ut på att kartlägga maktstrukturer på ett större plan. Men givetvis måste man hitta ett bra sätt att göra det på.

Läs mer: Kirunabo tar över efter Dinarmarca

Som väntat beslutade kongressen också att sex timmars arbetsdag ska testas i alla kommuner och landsting. Eftersom den berörda personalen får behålla sin heltidslön beräknar V att förslaget kostar 2,5 miljarder varje år.

– Viktigt att vi har tagit ställning för att det är dags. Det är väldigt länge sedan vi senast förkortade arbetstiden, säger Nina Berggård.

Skulle det här fungera i Luleå kommun?

– Alldeles ypperligt. Kanske inte i alla verksamheter, men det skulle definitivt gå hur bra som helst i vård och omsorg. Det finns bra exempel på bra försöksverksamhet med sex timmars arbetsdag.

Varför är sex timmars arbetsdag viktigt?

– För att vi ska leva och må bra och orka göra ett bra jobb när vi arbetar. Vi ska ha en arbetsmiljöpolitik som är långsiktigt hållbar för människor.

Läs mer: Frågan som splittrar Vänsterpartiet

Partikongressen röstade nej till det omdiskuterade förslaget om att lämna uppgörelsen om budgetreglerna. Norrbottningarna Birger Lahti och Carolina Gustafsson valdes in i partistyrelsen som ordinarie ledamöter.

– Alla personer som kan lyfta frågor som är specifika för Norrbotten ger ett mervärde, säger Nina Berggård.