Vad vore Luleå utan Luleå Hockey?

Man kan läsa den meningen på två sätt. Det första är förmodligen det sätt de allra flesta gör, det vill säga med utgångspunkten att Luleå kanske inte är så mycket utan hockey och då är det givet.

Men om man väljer att inte läsa in något och neutralt ställer sig frågan, vad blir då svaret?

Jag kan ibland få känslan att ishockeyn står i vägen för andra fina saker med denna stad. Luleå förminskas till att bli en hockeystad i första hand.

Man ser inte skogen för alla hockeyklubb.., förlåt träd som står i vägen. Eller; man ser inte kulturen och naturen i önskad utsträckning. Exempelvis.

Luleå är hockey. Punkt.

Vad är det mer vi inte ser? Vilken identitet hade Luleå haft om vi inte haft hockeyn som dominerande kraft i denna stad? Jag tycker den tanken är intressant att leka med.

Att hockeyn ÄR en dominerande kraft råder det inga tvivel om. Jag upplever detta varje dag i min yrkesroll som webbredaktör. Minsta lilla artikel med Luleå Hockey i rubriken blir klart mest läst på kuriren.nu. Mer läst än allt annat.

Genomarbetade, fantastiska personporträtt och viktiga reportage om vårt samhälle och de som verkar där kan hamna i skuggan av en vrickad fotled. Vrickat eller ej, så ser verkligheten ut.

Be en sörlänning säga ett ord om Luleå och det blir hockey i nio fall av tio.

Ibland kan jag tycka att det hade varit befriande om ishockeyn helt enkelt inte fanns. Det finns stunder då den står mig upp i halsen - och då är jag ändå sportintresserad.

Men sen tänker jag på alla som brinner så enormt för den där klubben som de anser berikar deras liv så mycket. De som njuter av att snacka hockey på fikarasten, de som skulle betala ett säsongskort om det var tre gånger så dyrt. De som stått i klacken som barn när laget gick upp, som nu tar de egna ungarna till Coop Arena och som kommer att sitta på sittplats och klaga på äldre dar. De som lever och har levt sitt liv parallellt med Luleå Hockeys eget liv. De som njuter av att gnälla, jubla och vara stolta över sitt hockeylag.

Jag tänker på alla de pensionärer som har ishockeymatcherna som en social höjdpunkt i livet. Jag tänker på de handikappade som lätt kan ta sig in i arenan och följa sitt favoritlag, jag tänker på de förståndshandikappade som kanske ser Luleå Hockey som det allra, allra viktigaste i livet.

För alla dem, och många fler, är Luleå Hockey viktigt. För dem står Luleå Hockey inte i vägen för någonting. Tvärtom.

I deras ögon står klubben bakom allt.

En ny säsong har just tagit vid. Hockeystaden Luleå jagar vidare mot sitt andra SM-guld och vem vet, kanske lyckas de just denna säsong.

Ja, vad vore Luleå utan Luleå Hockey?

Sämre? Bättre?