Ungefär 40 personer har samlats i Migrationsverkets lokaler den här veckan för att delta i matlagningen. Sedan november har man hållit till här och lagat mat från alla de olika matkulturerna som samlas under taket.

– Till en början var det tänkt att de här träffarna kanske skulle vara för ett tiotal personer. Men det har kommit så mycket folk så det var tvungen att utvidgas, säger Birgitta Anar, projektledare Kiruna kommun.

Tillsammans med medlemmar från PRO Vittangi får deltagarna handla och laga maten som serveras. På menyn har det varit allt från våfflor, älgköttsoppa och arabiska traditionella rätter, och träffarna går under det passande namnet "Matkultur från olika länder".

Artikelbild

| SYRISK. Amal Amin var dagens kock och lagade en potatissoppa med ett recept från hemlandet Syrien.

– Det här är inte bara ett bra tillfälle att få chans att träna på språket, utan det fyller också den funktionen att de här människorna får en sysselsättning och chans till ett sammanhang. Dessutom kommer många av de här människorna från kulturer där man gärna träffar varandra över måltiderna, säger Birgitta Anar.

Denna vecka var det Syrisk mat som står på menyn. Och framför spisen är det makarna JoumaanAmouri och Amal Amin som lagar en potatissoppa med ett recept från hemlandet.

– Det var min grannes syster som tipsade om detta. Idag blir det Syrisk mat, men förra veckan lagade vi svensk mat, säger JoumaanAmouri.

– Det är trevligt att få chans att träffas, umgås och prata så här, fortsätter han berätta under tiden som han rör om i soppan med en träslev.

Artikelbild

| GEMENSKAP. Hilkka Lahti, PRO Vittangi, bryter bröd tillsammans med Joumaan Amour.

Initiativtagarna till projektet är PRO Vittangi och Hilkka Lahti var en av PRO medlemmarna som först fick idén till matlagningsträffarna.

– Vi fick idén när vi såg att man kunde ansöka om pengar från kommunen för integrationsprojekt. Vi tyckte helt enkelt att det vore intressant att få ta del av mat från andra länder.

Artikelbild

| ENGAGERAD. Hilkka Lahti från PRO-Vittangi är en av initativtagarna till matlagningarna.

Varför tycker du att det här är viktigt?

– Vi vill göra det lilla vi kan för att underlätta i de här människornas liv. De här träffarna är väldigt uppskattade och vi har väldigt roligt när vi träffas. Det är viktigt att de här människorna känner sig välkomna till byn så att de kanske väljer att stanna här, säger Hilkka Lahti.