Det här är den mest användbara lag som någonsin antagits i Somaliland och den kommer att utrota övergrepp mot kvinnor, i synnerhet våldtäkt och andra sexuella övergrepp, säger parlamentsledamoten Ibrahim Mahdi Buba, till AFP.

Våldtäkt är i dag inte betraktat som ett brott i Somaliland – en utbrytarstat som formellt är en del av Somalia – och våldtäktsmännen riskerar inte något straff. I stället har ofta offrets familj erbjudits ekonomisk ersättning eller så har offret tvingats gifta sig med förövaren för att inte dra skam över sig och familjen.

Våldtäktsmannen har fått sitt offer som belöning vilket varit ytterligare en kränkning som kvinnan tvingats utstå, säger Ibrahim Mahdi Buba.

Med den nya lagen riskerar våldtäktsmän upp till 30 års fängelse.

Lagförslaget har debatterats i sju år och antogs på måndagen. 46 av underhusets 51 ledamöter röstade för lagen, som nu måste godkännas av överhuset innan det skrivs under av presidenten Musa Bihi Abdi. Det finns dock farhågor om att förslaget kommer att stöta på patrull i överhuset.

Överhuset är mer konservativt än underhuset och jag tror inte att de kommer att anta lagen utan debatt, säger juristen Guled Ahmed Jama, till AFP.