I flera omgångar har vi berättat om våldtäkten i en lägenhet i Kiruna, sommaren 2017. En man attackerade en kvinna efter en fest, slet av hennes byxor, höll ett stadigt grepp om armarna och utförde sedan våldtäkten.

Mannen häktades men släpptes senare på fri fot, efter en åklagarmiss.

Läs mer: Sara, 30, lever i skräck

Läs mer: Åklagarmissen: Misstänkt våldtäktsman på fri fot

Läs mer: Kravet mot 24-åringen: Fängelse för våldtäkt

Läs mer: Brutal våldtäkt – så blev domen

Han åtalades senare och dömdes vid Gällivare tingsrätt. Efter överklagan har nu Hovrätten för övre Norrland fastställt domen – två år och sex månaders fängelse och efter avtjänat straff utvisning ur landet. 24-åringen ska kvarbli i häktet innan domen vinner laga kraft

Mannen ska även betala brottsoffret 115 00 kronor i skadestånd plus ränta från den 29 juli 2017 och efter avtjänat fängelsestraff förbjuds han att återvända till Sverige före december år 2027.

– Min klient är mycket lättad över att domen fastställdes. Nu kan hon gå vidare med sin rehabilitering. Rättegången har varit en stor påfrestning för henne, säger kvinnans målsägarbiträde Frida Larsson, Kaiding advokatbyrå.

Den missade omhäktningen av våldtäktsmannen innebar stor otrygghet för kvinnan som fick skyddade personuppgifter och inte kunde bo kvar hemma.

Thomas Ennefors, chefsåklagare, uppger att ärendet var aktuellt för en intern utredning inom åklagarmyndigheten.

– Det anmäldes till tillsynsavdelningen men de inledde aldrig något ärende. Det gick inte att säga att någon enskild hade gjort fel, säger Thomas Ennefors.

Det är osäkert huruvida brottsoffret tänker anmäla åklagarmissen till Justitieombudsmannen.

– Det har vi inte diskuterat ännu, men visst kan man tycka att de har gjort fel i sin myndighetsutövning, säger advokat Frida Larsson.