Socialdemokraterna styr, med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, i Kalix.

Socialdemokraterna backar i valet med 4,9 procentenheter till 41 procent, Miljöpartiet backar med 5,5 procentenheter till 4,5 procent och Vänsterpartiet ökar med 1,2 procentenheter till 6,9 procent.

– Nu ska vi sätta oss ned i partiet och resonera hur vi går vidare. Samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har fungerat bra men vi har gått till val som tre partier, säger Tommy Nilsson som säger så här om huruvida Miljöpartiets ras inverkar på möjligheten att fortsätta samarbeta:

– Den analysen får Miljöpartiet göra. Vi ser vilka vi vill samarbeta med.

Socialdemokraternas tapp, som enligt preliminära siffror innebär att de tappar ett mandat (en plats) i kommunfullmäktige (från 19 till 18) anses svårt att analysera.

– Det är jättesvårt och det finns inga belägg för teorier heller. Socialdemokraterna i Kalix har klarat högervindarna något bättre än Socialdemokraterna i många andra kommuner, säger Tommy Nilsson.

När är det klart vilka partier som styr Kalix de kommande fyra åren?

– Det kanske får ta en vecka. Det är egentligen gott om tid, nya kommunfullmäktige sammanträder den 15 oktober och då bör det vara klart.

Linda Frohm (M) säger att valet går in i en ny fas.

– Nu ska vi börja jobba med att göra något av det resultat vi har fått, onsdagsrösterna ska ännu räknas. Kommunfullmäktigegruppen samlas tisdag kväll, säger Linda Frohm.

Kalix har tidigare styrts av regnbågsallianser, det är inget som diskuterats nu.

– Personligen tycker jag att vi ska vara väldigt glada och stolta över det resultat vi fick av Kalixborna, men samtidigt är vi med våra alliansvänner två mandat starkare i kommunfullmäktige eftersom vi ökar med två mandat och de behåller samma stöd som de tidigare haft.

Linda Frohm fortsätter:

– Jag är inte så mycket för att det ska vara ”alla mot en” och jag tycker att det är bra att skapa majoritet med kompisar som tycker ungefär likadant som en själv. SD är inte ett alternativ och även Vänsterpartiet står väldigt långt från oss, exempelvis i frågan om LOV (lagen om valfrihet), och den backar vi inte i, säger Linda Frohm.

I Regionen behåller Moderaterna, som det nu ser ut, sina sex mandat.

Det är känt att Alliansen och Sjukvårdspartiet pratat redan innan valet.

– Jag önskar att vi hade ökat mer i Regionen. Det viktigaste är att vi får ut så mycket moderat politik som möjligt, säger Linda Frohm.