En tryggad ekonomi behöver dock inte betyda lyx och flärd för makarna i Haparanda.

– Vi kan väl unna oss saker nu. Man behöver inte tänka så mycket på pengar och mycket blir ju lättare då, säger Åsa Niemi Kumpula.

Åsa, 49, jobbar som chef på äldreboende i Haparanda och Tony, 54, veckopendlar till Pajala där han är idrottslärare. De funderar båda på hur de ska göra med arbetet. Men de har nog ändå kommit fram till att de fortsätter att jobba som vanligt, trots storvinsten.

Artikelbild

| Lyckan. Tony Kumpula och Åsa Niemi Kumpula skrapade hem tolv miljoner kronor på triss.

– Lite längre sommarledighet kan vi ta ut i alla fall, menar Åsa Niemi Kumpula.

De är båda aktiva och arbetar ideellt för föreningar i Haparanda. Tony Kumpula brinner för friidrott och direkt efter vinsten sa han att han funderade på att satsa fullt ut på att utbilda nya talanger. Men än så länge jobbar han vidare på skolan i Pajala.

Det hela började med en myskväll i stugan utanför Pajala. Det var höstens sista besök innan de städade ur stugan för vintern och de hade precis bastat färdigt innan de skulle köpa trisslotter i telefonen.

– Vi brukar köpa oss en sådan där guling (en vanlig trisslott) på lördagar, men den här gången sa vi: Ska vi ta en sådan där svarting, en jubileumslott, säger Åsa.

Artikelbild

| Avundsjuka? "Folk är glada och gratulerar oss till vinsten."

Så blev det. Först trodde de att de hade vunnit 90 kronor, innan de insåg vad det innebar att skrapa fram tre klöver. De skulle få skrapa i TV.

– Vi satt bara och tittade på varandra och sen började vi skratta, förklarar Åsa Niemi Kumpula.

Artikelbild

| Lyckan. Tony Kumpula och Åsa Niemi Kumpula skrapade hem tolv miljoner kronor på triss.

– Det är nästan så att man än i dag inte förstår det.

Men det var bara där det roliga började. 9 december skrapade Tony Kumpula i TV4:s Nyhetsmorgon. Han började med månadsbeloppet – och han drog högvinsten 100 000 kronor. Åsa stod bakom kamerorna.

– Killarna från Tipstjänst började hoppa där i studion. "Fattar ni hur mycket pengar det är? Det blir minst tolv miljoner", sa dem.

Och så blev det också. Tolv miljoner kronor. 100 000 kronor i månaden i tio år. Första utbetalningen kom redan på måndagen efter vinsten.

Du har sagt att det ska bli en traktor och ett skåpsläp.

– Haha. Ja, många brukar väl säga att de ska ut och resa när de vinner. Men jag säger som det är: Jag sa direkt att jag ska köpa ett skåpsläp. Men nog blir det väl någon resa också, svarar Tony Kumpula.

Som om att det inte vore nog. Under lördagen vann de storvinsten. Under måndagen började sedan TV4:s matlagningsprogram "Halv åtta hos mig" från Haparanda. Där var Åsa Niemi Kumpula med och blev delad vinnare tillsammans med Tommy Innala. Vilken TV-vecka.