– Ja, vi har trångt om vårdplatser, säger Brita Winsa, divisionschef närsjukvården.

Vid ett möte klockan 13 på torsdagen fanns fortfarande 7-8 vårdplatser lediga på Sunderby sjukhus, plus en del i Piteå och några få i Kalix.

Enligt Brita Winsa lär dock platserna på Sunderby sjukhus fyllas upp under eftermiddagen och kvällen.

– Vi har som vanligt många patienter som väntar på att få komma i kommunal omsorg.

Även om vårdplatserna fylls upp så avvisas ingen som söker vård på akutmottagningarna, enligt Brita Winsa.

– Sjukhuset är öppet och akutmottagningen tar självklart emot patienter, behöver man akut vård och så ska man naturligtvis åka in, men man blir förstås alltid prioriterad utifrån allvarlighetsgrad.

Patienter har flyttats under dagen på grund av det ansträngda läget.

– Jag vet att vi har fört över en, eventuellt två, patienter till Piteå och vi har sett över möjligheten att kanske flytta någon till Kalix.

Mitt på dagen fanns fortfarande någon vårdplats ledig på Kalix sjukhus.

– Det förändras ju också hela tiden, men det är i Sunderbyn som det ser värst ut.

Förhoppningen är att det ska bli något lättare under de närmaste dagarna, om de patienter som får kommunal vård får komma hem eller till sina boenden.

– Vi hoppas att kommunen tar hem sina patienter, det finns ju en vardag i morgon. Tyvärr är det här ett av våra stora problem på Sunderby sjukhus hela tiden.

Enligt Brita Winsa finns det tillräcklig bemanning på Sunderby sjukhus och alla tillgängliga vårdplatser är öppna, men de räcker inte riktigt till, särskilt när utflödet inte fungerar.

– Vi har haft problem med kommunla patienter hela året, framför allt då från Luleå och Boden. Det är många röda dagar nu men vi följer detta dag för dag och även timme för timme. Vi gör vad vi kan för att fördela patienterna, men det är tufft.