Det var tidigt på söndagsmorgonen den 7 augusti 2016 som olyckan inträffade. I hög hastighet körde båtföraren in i en bropelare i Strömsundskanalen och flera personer hade bevittnat vansinnesfärden in i kanalen, ett vittne försökte till och med skrika till föraren att sakta av.

Tre personer fanns ombord vid kraschen, men bara två var kvar när räddningstjänst och polis kom till platsen. Föraren, som enligt egna uppgifter drabbats av panik, hade försvunnit från platsen.

Ganska snart fick polisen dock klart för sig att det var båtägaren själv som kört och att båten inte alls varit stulen, inte minst sedan de två passagerare som fanns kvar i båten senare berättat att så var fallet.

En av dem var svårt skadad i en arm och transporterades i ambulans till sjukhus, den andre var oskadd men sade sig inte minnas någonting av olyckan eller färden.

Så småningom kröp det dock fram att det var båtägaren som kört båten från småbåtshamnen på Klubbgärdet mot stan, för att tanka på OK:s marinmack i Norra hamn.

Även han, en man i 30-årsåldern, medgav då detta men förnekade brott.

I polisförhör har han berättat att han inte vet hur han tog sig iland och hem, men att han i chock och panik hade stöldanmält båten.

Han sade sig ha varit nykter vid tillfället och inte kört vårdslöst "men på något sätt träffade båtens bakdel brofundamentet".

Han döms nu för vårdslöshet i sjötrafik till 40 dagsböter.