300 personer trängdes i teaterfoajén och hela evenemanget som i första hand riktade sig till teaterombuden fick flytta in på teaterns scen 1. Och den repertoar den mångfaldiga publiken fick ta del av är en ovanligt spännande mix som är satt av tidigare teaterchefen Alexander Öberg.

Men den premiär som väntas närmast är sommarteater på Hägnan – en upprepning av fjolårets uppsättning av ”En midsommarnattsdröm” av William Shakespeare, i regi och bearbetning av Olle Törnqvist. Och precis som förra året medverkar studenter från teaterhögskolan i Luleå samt barndansare från Luleå Rytmik & Balett.

När sommarteatern spelas för sista gången den 30 juni får teaterpubliken vänta till den 3 oktober innan det är dags för nästa teaterupplevelse.

Artikelbild

| Pjäsen ”Den stora elden” av Roland Schimmelpfenning spelas för första gången i Skandinavien när den har premiär 13 oktober på Norrbottensteatern. På bild från väsnter: Michaela Granit, regissör, Karin Lind, scenografi samt skådespelarna Mikael Odhag, Maja Runeberg, Nora Bredefeldt och Olof Yassin.

Då går musikalen ”Ingvar! En musikalisk möbelsaga” upp på Norrbottensteaterns stora scen – en sjungen berättelse som bygger på Ingvar Kamprads liv.

– Det är en musikal som handlar om en kille nog de flesta känner till, men det är också en historia om vår nation Sverige och svenskarna samt konsumtionens inneboende problematik, menar regissören Martin Rosengardten.

Musikaliskt rymmer möbelsagan allt från medeltida ballader, folkmusik, visor och pop, en musikal som faktiskt hade urpremiär i Hamburg i Tyskland innan den hade Sverigepremiär på Malmö stadsteater år 2010.

Den 11 oktober kommer Mattias Alkberg med band och skådespelaren Kristine Gulbrandsen att inta scen 3 i teaterhuset med musikföreställningen ”Alla är sämst”. Alkberg har själv skrivit manus tillsammans med Linda Vincent, tillika föreställningens regissör. Då bjuds två akter där hans musik från sina 15 år som soloartist löper som en röd tråd.

Artikelbild

| Regissören Martin Rosengardten menar att musikalen ”Ingvar! En musikalisk möbelsaga” berör så mycket mer än Ingvar Kamprads liv.

– Det kommer inte att handla om glädje och kärlek, snarare tvärtom, säger Alkberg innan han tillsammans med sitt band bjuder på ett längre smakprov av föreställningen.

Två dagar efter att ”Alla är sämst” haft premiär är det dags för en skandinavienpremiär. Den 13 oktober spelas ”Den stora elden” av Roland Schimmelpfenning på teaterns scen 2. Schimmelpfenning är en mycket spelad samtida dramatiker runt om i världen och betydelsebärande i denna pjäs är en bro.

Artikelbild

| Skådespelarna Josef Törner och Cecilia Nilsson ingår i ensemblen som just börjat repetitionerna av musikalen 2Ingvar! En musikalisk möbelsaga”.

– Det är inget traditionellt psykologiskt drama utan snarare en flödande text. En berättelse som växer fram på scenen, förklarar regissören Michaela Granit.

Slutligen kommer teaterns unga scen att ha premiär i början på oktober i Kalix på den nyskrivna skräckpjäsen ”Doll conspiracy”. Pjäsen kommer främst att gå på skolturné och vänder sig till mellanstadiebarn.