Vi har tidigare rapporterat om läkaren Göran Stjärnholm som under ett knappt år skrev ut fler än 12 000 narkotikaklassade tabletter till en patient han bara hade träffat en gång.

Något som har fått Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att föreslå Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) att dra in Stjärnholms rätt att förskriva narkotiska läkemedel. Han ska få behålla sin läkarlegitimation, men med tre års prövotid.

Samtidigt vill Göran Stjärnholm ge sig in i politiken och ta ansvar för den norrbottniska sjukvården. I november – innan Ivo fattade beslut om Stjärnholm – utsåg Norrbottensliberalerna de första åtta namnen på sin lista i valet till regionfullmäktige och placerade Stjärnholm som fyra.

Artikelbild

| Avvaktar. Anne Kotavuopio Jatko ska diskutera ärendet med läkaren när HSAN har fattat beslut om hans legitimation.

Slutgiltigt beslut om listan fattas i mars, men i nuläget är läkaren en av Liberalernas kandidater. Något som kan ändras beroende på vilket beslut HSAN fattar.

– Vi avvaktar utredningen, sedan tar vi en sittning och diskuterar igenom det här, säger partiets distriktsordförande Anne Kotavuopio Jatko.

Kotavuopio Jatko läste om Stjärnholms fall i tidningen och konstaterade direkt att anklagelserna mot honom är allvarliga.

– Första gången jag läste och inte visste vem det var tänkte jag "herregud, man kan inte skriva ut sådana läkemedel hur som helst". Men sedan kom hans svar också och då blev bilden lite en annan.

Artikelbild

| Liberal. Läkaren Göran Stjärnholm som skrev ut tusentals narkotiska piller kandiderar till regionfullmäktige.

I en artikel som publicerades i mellandagarna säger Göran Stjärnholm att den omfattande förskrivningen beror på ett systemfel.

Dels ska apotekspersonalen som reagerade på den stora mängden läkemedel inte ha kontaktat honom, trots att personalen enligt Ivo-anmälan ringde till vårdcentralen där han arbetar. Dels anger läkaren att det inte går att se i journalsystemet om mediciner tas ut och att det heller är möjligt att dra in recept.

– Det är inte så att jag trott att jag skrivit ut så mycket mediciner. Jag valde att lita på patienten och så var det så att apoteket inte kontaktade oss, säger Stjärnholm i artikeln.

Enligt Anne Kotavuopio Jatko görs ingen närmare kontroll av Liberalernas kandidater innan de tillåts ställa upp för partiet i val. Däremot måste en kandidatförsäkran – där kandidaten underkastar sig partiets etiska regler – skrivas under.

– Vi skannar inte igenom allt, det gör vi inte. Man måste ta ansvar själv och stå för det man har gjort. Det viktiga är att man är öppen.

Trots upprepade försök har Göran Stjärnholm inte gått att nå för en kommentar.