– Du godkänner att en mängd nyhetsbrev skickas till dig och att rätt många ringer dig, berättar Anne-Kristine Åkerblom på Hertsön i Luleå.

I Luleå cirkulerar just nu länken till en facebooksida, där föräldrar i Luleå erbjuds 2 500 kronor om de svarar på vad som kallas ett kort frågeformulär.

"Har du barn och bor du i Luleå? Då kan du få 2.500 kr. extra i barnbidrag i ett helt år! Fyll i vår korta frågeformulär för att delta!"

Anne-Kristine Åkerblom på Hertsön har skrivit på sidan "Barn i Sverige" och varnat.

– När du fyller formuläret kommer du till slut till en sida där du ska "godkänna villkoren". Om du klickar på den lilla blåa länken och läser villkoren, ser du att du godkänner att en rad företag tar kontakt med dig för reklamerbjudanden. De kan komma per telefon eller SMS eller e-post eller vanlig post.

Anne-Kristine Åkerblom varnar alla som fått erbjudandet. Hon har praktiskt erfarenhet av hur det går till på sådana här erbjudandesidor och har lärt sig en läxa "den hårda vägen".

– Jag märkte att jag började få erbjudanden från ställen som jag inte väntat mig. Massor med konstiga människor ringde mig med konstiga erbjudanden.

Hon varnar för att slentrianmässigt klicka i rutor som "godkänner villkoren".

– Det är så många som inte ens läser vilka villkor de godkänner. Jag vet att det är mängder med folk som går vidare utan att fundera. Det är heller aldrig någon som vinner sådana här utlottningar. Jag har då aldrig hört talas om någon.