Britta Jacobsson påpekar inledningsvis att konstföreningens medlemmar är glada amatörer. Men en gång per år tar föreningen plats i Konstgillets förnämliga lokaler i centrala Boden. I år liksom tidigare visas tavlor som kommit till under det arbetsår som passerat sedan förra vårsalongen.
- De flesta av oss målar i akvarell och olja, men i år har vi även tagit med en del skisser, säger Britta Jacobsson och pekar på blyertsteckningar som sitter uppsatta på pelare i lokalen.
Skisserna är så kallade snabbskisser som kommit till inom en tidsram på ungefär tre minuter. De föreställer människor, i vissa fall nakna människor. Men kroki har konstföreningen inte ägnat sig åt, skisserna är ett resultat av att våga öppna sinnena.
- Det är träning för ögat och handen, menar Britta Jacobsson.

<span class="mr">Osignerade bidrag
</span>En ny del i årets vårsalong är att föreningens medlemmar målat var sin liten tavla, utan signatur. Tavlorna har varierande motiv och säljs för en mycket lite peng. Konceptet har man lånat från Liljevalchs vårsalong i Stockholm.
- Liljevalchs hade något liknande i fjol, vi måste också hänga med i svängarna, säger Birgitta Tjernström och skrattar.
Även hon har tavlor med i årets vårsalong. Britta Jacobsson tror att fler vågar ta ut svängarna lite extra när de inte behöver signera sin målning med namn.
Gun Blomberg använder sig av figurer från sagornas värld i sina tavlor. Väna, men moderna, prinsessor och grodor med guldkronor, kryddade med ett samhällskritiskt budskap. En tavla föreställer Rödluvan, men vargarna är inte bara en utan flera. De sitter vid förhandlingsbordet.
- Rödluvan var deras nästa besparing, nu får mormor vänta, förklarar Gun Blomberg.

<span class="mr">Konst som skrämmer
</span>Jenny Snells målningar är intensiva, skrämmande och färgstarka. En liten målning föreställer helvetet och heter Hur blev det så här?
- Jag målade den i mörker inne i sovrummet. Den är ganska komplicerad, jag har i hela mitt liv funderat över existentiella frågor, säger hon.
Konstföreningen har hållit sin vårsalong i Boden årligen i över 20 års tid.