Brännmärke och svullen läpp efter mötet med jätteloka

Hur länge den giftiga jätteväxten har funnits i länet är osäkert. Men att växtsaften ger smärtsamma åkommor, det vittnar många om.

Bränd. Max Lång, 11år, fick för tre veckor sedan en brännande märke från en jätteloka. "Han har haft jätteont" säger mamma Linda Lindgren.

Bränd. Max Lång, 11år, fick för tre veckor sedan en brännande märke från en jätteloka. "Han har haft jätteont" säger mamma Linda Lindgren.

Foto: Privat/Viktor Lundmark

Växter2016-07-18 18:10

Igår publicerade Kuriren en artikel om paret Ingrid och Ruben Jacobsson som själva försökte bekämpade jättelokor i Södra Niemiholm utanför Råneå. Efter det hörde flera läsare av sig och berättade om skador som de fått efter nära möte med växten.

– Jag har inte sett till den tidigare här i Norriån. Jag var ute och klippte bort några blommor igår (läs söndag) när det plötsligt började svida jättemycket på läppen. Då sprang jag in i stugan och började skölja med vatten, säger Veronica Rova.

Hon upptäckte den främmande arten för några dagar sedan runt kring sin bostad. Efter att ha kollat upp på nätet hur man ska bekämpa växten så satte hon igång med att klippa blommor för att sedan bränna upp dem. Men trots handskar, glasögon samt att hon handlade snabbt så resulterade bekämpningsförsöket i en vätskefylld blåsa på läppen.

– Det blev svullet och rött och det gör jätteont fortfarande.

För Max Lång, 11 år, fick ett strandbesök i Siknäs ett liknande, svidande resultat.

– Pojken var ute med en kompis och badade. Han berättade att de tog sig från en strand till den andra och gick förbi höga blommor. När han kom hem så hade han fått vad som liknade ett brännmärke på axeln som blev infekterat. Det var för tre veckor sedan och märket sitter fortfarande kvar, säger Linda Lindgren, mamma till Max.

Gick ni till vårdcentral?

­– Min mammas kompis har varit distriktssköterska så vi har inte behövt gå dit. Brännmärket har varit väldigt rött och vi har fått lägga om såret varje dag när han ska lägga sig för att sova. Han har haft jätteont.

Kurirens läsare har rapporterat att jättelokan skådats på platser som Tvärån i Överkalix, i Kiruna till Lilla Renholmsgrundet i Luleå skärgård. Det är dock osäkert exakt när arten gjorde sitt intåg till länet. Enligt Jordbruksverket utfördes ett EU-projekt för tio år sedan då jättelokan inventerades. Då var växten utspridd i de södra delarna av Sverige men hade inte nått länet än.

– Vad jag vet så har vi inte någon mer uppdaterad bild av hur läget ser ut i Norrbotten, säger Carin Bunnvik, enhetschef på Växtregelenheten på

Jordbruksverket.

Fakta: Jätteloka

Växtsaften är giftig och kan ge brännmärken på människor om den kommer i kontakt med solen.

Lokan bekämpar man genom att kapa den vid pålroten, alltså i övergången mellan rot och stam. Denna är placerad precis i eller strax under markytan. Använd gärna en spade eller hacka.

Använd heltäckande kläder och ögonskydd vid bekämpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!