Ni som läser Norrbottens-Kuriren på webben eller i pappersform kan knappast ha undgått de senaste dagarnas nyheter om byggen i Luleås innerstad. Det har varit en het fråga under många år. I och med den uppmärksammade Lulebo-affären i somras där Kuriren avslöjade oegentligheter i samband med försäljningen av kommunala bostäder kanske frågan är hetare än någonsin.

Vi märker det på uppmärksamheten som blir kring den journalistik vi gör kring bostäder och byggnationer. Det läses, klickas och kommenteras. Ordentligt.

Bostadsbristen i Luleås innerstad är påtaglig och det syns också på lägenhetspriserna. De skenar. Och andelen hyresrätter är alldeles för få. Enkelt sagt är det inte en lätt bostadsmarknad att ge sig in på och har man inte möjlighet att köpa sin bostad för miljonbelopp är det svårt att hitta någonstans att bo i centrala Luleå.

I veckan har vi berättat om flera större satsningar på bostadsbyggande. I torsdags presenterades planerna på Kronandalen, i dag bor där cirka 1.500 personer och målet är att det om 15 år ska bo 7.000 personer i området. 2017 är det tänkt att man ska börja bygga de första radhusen och målet är att göra lite av en "stad i staden". Piteåföretaget Lindbäcks bygg satsar på fem områden i Luleå. Det handlar om Skurholmsberget, Mjölkudden centrum, Östermalm, Mjölkudden och Klintbacken. Totalt rör det sig om hundratals lägenheter på attraktiva områden. Företaget ser Luleå som en framtidsinvestering i att utöka sitt bestånd i Luleå, men är noga med att påpeka att det är en preliminär plan.

Kommunalrådet i Luleå kommun, Niklas Nordström, är såklart glad över initiativet från Lindbäcks bygg.

– Det är oerhört uppskattat när lokala aktörer visar att de vill vara med och utveckla Luleå. Såna här initiativ är väldigt välkomna, säger han.

Tror jag det.

Bostäder är en oerhört viktig kommunal fråga om man ska nå målet med 10.000 nya Lulebor. Mycket annat finns här redan, näringslivet, kulturlivet, restauranglivet, friluftslivet och sportlivet. Luleå har på många sätt lyckats bli en trevlig liten stor stad och det ska man vara rädd om.

Jag skrev lite i inledningen om ett bygge som håller på att rasera. Då talar jag givetvis om guldsatsande storbygget Luleå Hockey som inte verkar ha fått grunden nog stabil ännu. När man varit offensiv som klubb och gjort ett tydligt avstamp mot SM-guld är säsongsinledningen något som får Luleborna att känna sig allt annat än glänsande. Säsongen är visserligen lång, men nog finns visst fog för oro.