"Vi får ta smällen för den nya lokalen"

I tisdags kväll träffade Dance Direction och två dansföreningar till fritidschefen Staffan Eklund och anställda på KFU-förvaltningen och politiker. Något nytt besked om vilken hemlig lokal som skulle erbjudas dansföreningarna och när den skulle vara tillgänglig meddelades inte.

Catrin Johansson, verksamhetsledare för Dance Direction tycker att kommunens ändrade inställning kommer att drabba deras verksamhet hårdast.

Catrin Johansson, verksamhetsledare för Dance Direction tycker att kommunens ändrade inställning kommer att drabba deras verksamhet hårdast.

Foto: Privat

Bodens kommun2019-10-17 19:19

Ett 20-tal personer och tre dansföreningar fanns på plats under mötet. Bodens kommun tänker bygga om bowlinghallen längst ner i Medborgarhuset till danslokaler.I bästa fall kan man hoppas på byggstart 2023, förutsatt att det inte tillkommer ytterligare förseningar.Bodens kommun har därför sagt att man avser att "i närtid förvärva en fastighet i centrala Boden där planerna är att inrymma en tillfällig kommunal danslokal." Affären är inte helt klar än och därför är det inte möjligt att offentliggöra vilken lokal det rör sig om i dagsläget. Det nya förslaget på kommunal danslokal bedöms som ett bättre alternativ än Sandensskolans aula, bland annat eftersom iordningställandet av lokalen kan göras enklare, billigare och snabbare. Om allt klaffar kan lokalen kanske bli brukbar redan andra kvartalet 2020" skriver kommunen i sitt pressmeddelande efter kvällsträffen.

Den fortsatt "hemliga" lokalen har en aktivitetsyta på runt 100 kvadratmeter och lokaler lämpliga för kontor, förråd och fikaförsäljning. Går affären igenom kommer Bodens kommun att förbereda lokalen för dansverksamhet med bland annat speglar och annan utrustning som behövs.

– Att alla föreningar ska behandlas lika håller vi på Dance Direction med om till 100 procent.  Men vilka behov en förening på 350 dansaktiva jämfört med en förening på exempelvis 30-50 dansaktiva är stor skillnad.

–  I och med detta förslag gynnar Bodens Kommun de mindre föreningarna genom att de föreningarna kan dela på lokal med varandra, då de inte har verksamhet varje dag men genom att D.d har verksamhet varje dag så slår Bodens kommun ut oss.  Bodens kommun hade kunnat iordningställa en lokal för alla dans i Boden med en danssal som små dansföreningar hade kunnat nyttja som inte behöver den varje dag och hållit utlovat löfte till oss med Sandenlokalen. Det är tydligt att vi får ta smällen för den nya lokalen som ska iordningställas. 

Enligt föreningen så tänker man jobba på till 25 oktober för att hitta en lösning.

– Vi måste hitta andra ingångar för att få ihop pengar till det som saknas i vår budget och få loss en lokal som vi har råd med. Kommunen har inte gjort det lättare för oss att vara kvar. Nu måste ett mirakel ske, säger Catrin Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!