JAKOB GUNNARE, 13 ÅR, KIRUNA Det började med att jag gillade att åka tåg. Då brukade jag använda klimatet som ett argument mot att ta bilen eller något annat när vi ska resa någonstans. Greta Thunberg har varit en stor inspirationskälla. Om vi inte löser den här klimatkrisen så kommer det komma stora kostnader både i livskvalitet och pengar. Många arter kommer att utrotas. Både vi och djuren förlorar på det. När jag ska välja något så tänker jag på vad som är mest miljövänligt, som att ta cykeln till exempel. Jag undviker att flyga och åka bil, jag har inte flugit på några år nu. Jag försöker ta tåget istället. Nu i sommar ska vi åka tåg ända ner till Italien har vi planerat, hela familjen.

Jag har börjat fundera på att försöka minska på plast, jag försöker handla färre grejer med plastförpackningar och så brukar jag ha med mig en egen vattenflaska istället för att använda plastmuggar på skolan.

Ska vi ha en chans att vända på det så måste vi börja göra något nu, ju längre vi väntar desto kortare tid har vi på oss. Det är inte försent ännu, men i den här takten så kommer det inte att gå. Det måste bli lättare att göra klimatsmarta val, det måste gå fler bussar, bättre cykelinfrastruktur och fler tåg.

Jag försöker påverka politikerna, de kan inte bestämma vad folk ska göra men de kan göra det lättare för folk att åka buss istället för att ta bilen. Det är därför vi ses på fredagar och manifesterar utanför stadshuset varje fredag. Vi hoppas att Kiruna och hela världen ska följa Parisavtalet.

Läget är lite dystert men man får hoppas på att fler engagerar sig och att folk börjar tänka mer på klimatet.