Jörgen Olofsson är vd och bevakningsföreståndare i det bevaknings- och säkerhetsföretag där Hampus Förnemark är väktare och gruppledare.

De är alltså ute om nätterna, när de flesta sover.

Vad ser ni?
Artikelbild

| Jörgen Olofsson.

– Vi ser att hemlösheten i östra länsdelen har ökat de senaste fem åren och vi ser att drogerna under samma tid har ökat och spridit sig neråt i åldrarna, säger Jörgen Olofsson som tillägger att de arbetar på uppdrag av kommuner, regionen och privata sektorn och alltid under sekretess varför ingen människa eller plats kommer att pekas ut.

Jörgen Olofsson har varit i branschen i 19 år och den ökning han ser har, enligt hans bedömning, utvecklats de fem senaste åren.

– Vi träffar på människor som vill sova i toaletter i busstationen för det kostar bara fem kronor att sova där. Vi har att se till det inre skalskyddet i det bevakningsobjekt vi har och träffar då och då på människor som låst in sig för att sova på toaletter. Vi ser människor som bor i bilar. Vi träffar på människor som bäddat och gjort sig klara för natten i källarförråd, säger Jörgen Olofsson.

Hampus Förnemark berättar om en person som han och kollegorna ofta stöter på i en kommun i länsdelen.

Artikelbild

| Hampus Förnemark.

Han berättar att personen i fråga ofta vill till vårdinrättning och ibland har hen bett dem ringa polisen.

– ”Ring polisen, jag är en LOB” säger hen ibland, men hen är nog egentligen inte föremål för LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer) men hen har ingenstans att ta vägen. Personen söker ofta vård för att få mat och dusch. Vi har sett person i fråga gå utomhus i kyla utan skor, säger Hampus Förnemark.

Jörgen Olofsson och Hampus Förnemark säger att personen de pratar om ”har hamnat mellan stolar”.

– Vi har uppgiften att meddela våra uppdragsgivare vad vi ser och vad som händer och det gör vi. Jag är rädd för att den här personen kommer att påträffas död någonstans och jag blir väldigt illa berörd av att ingen tycks kunna hjälpa hen, säger Jörgen Olofsson som tillägger ”det här måste vara en fråga för de sociala myndigheterna” och vidare:

– Det pratas mycket om medmänsklighet och värdegrund, men vad händer? Alla människor måste ha rätt till tak över huvudet. Ett härbärge är nog en bra början.