Det var för snart tre år sedan som den förre NSD-journalisten Nils Anundby drabbades av en stroke. Han blev förlamad på höger sida samtidigt som han tappade talförmågan.

Genom idog träning fick han tillbaka talet. Men hans högra sida förblev förlamad. Och han hade svårt att röra sig.

Han gick regelbundet till sjukgymnast och blev lite bättre men var långt ifrån den Nils Anundby han en gång var.

Så fick han höra talas om Pontus Johansson och hans metod att använda kampsportsträning för att rehabilitera strokepatienter. Det var för ett och ett halvt år sedan han började träna. Förändringen är stor, det säger Anundbys hustru Inger.

Bättre rörlighet
-  Tidigare kunde Nisse inte ta sig ur eller i rullstolen, det klarar han nu. Helt klart har han fått en bättre rörlighet sedan han började träna kampsport med Pontus.

Medan vi pratar har träningen kommit igång. Deltagarna i dagens pass ska först "simma" på en matta. Nils Anundby kämpar och kämpar. Efter ett tag tryter orken och han vilar pannan mot mattan samtidigt som han förflyttar sig.

-  Vi kanske ska skaffa en sponsor så att Nisse kan sätta tejp i pannan så att inte huden flagnar.

Får lära sig ramla
Tonen i lokalen är vänligt retsam men inte elak.

Det handlar om en humor som är omedelbar och som lockar till skratt utan att den som drabbas blir förnedrad.

Så har Anundby kommit fram till ett podium som finns vid mattans slut. Han reser sig upp och sätter sig för att vila. Hustrun Inger Anundby säger att det var en rörelse som han inte klarade innan han kom till Pontus Johanssons grupp.

Hon talar om flera andra rörelser som Johansson infört. Där ingår att alla får lära sig att ramla, något som hon säger förbättrar deras motorik

Vad är det då som fungerar så bra med kampsportsträning jämfört med traditionell sjukgymnastik?

Nils Anundby tror att det handlar om flera faktorer.

-  När man tränar sjukgymnastik är man ensam med sjukgymnasten. Det blir lite tråkigt. Här är vi en grupp och bara det gör träningen roligare. Och så skämtar vi med varandra, retas och skrattar.

-  Det lockar fram livslusten och jag tror att det är som gör att den här träningen fungerar så bra.