När dammet lagt sig och rösterna räknats steg Klas Eriksson fram som vinnaren av Årets Norrbottning. Norrbottens senaste humorexport har charmat hela Sverige med sina facebook– och youtubeklipp. Klas Eriksson säger själv att han trodde att det fanns en chans att han kunde vinna priset, men han vågade inte riktigt hoppas på att det skulle bli så.

– Jag har kollat tidigare vinnare, som Charlotte Kalla och alla de där. Jag tycker att det är härligt att vara med tillsammans med det gänget. Det är fullt med politiker och idrottsmän, och nu blev det en internetkomiker, säger han.

Klas Eriksson växte upp i Jokkmokk. När han var sju år skiljde hans föräldrar sig och hans pappa flyttade till Hudiksvall. Och när Klas gått ut högstadiet gick hans mamma bort. Två dagar innan han skulle börja gymnasiet fick han flytta söderut till sin pappa.

Artikelbild

– Jag ville absolut inte flytta dit men jag var tvungen att göra det. Det var stora kontraster med en jättestor skola och min mamma hade precis gått bort. Men jag bodde elva år i Hudiksvall och det blev som ett andra hem, säger han.

När Klas Eriksson tänker på vilken plats som han känner sig hemma på säger han att han alltid tänkt på sig själv som en norrbottning.

– Jag har mycket släkt där. En syster i Jokkmokk och en i Luleå. Syskonbarn och kusiner överallt. Och att köra skoter kan jag inte tänka mig att göra någon annanstans. Så det blir ju en tanke i huvudet varje gång jag ska åka norrut att nu ska jag åka hem, säger han.

Nu bor Klas Eriksson i Stockholm. Men flytten var inte ett lätt beslut. Efter att Klas Eriksson började bli uppmärksammad för sina facebook-klipp kom han till en brytpunkt när det var dags att bestämma sig för att satsa på humorn eller hitta på något annat att göra.

Artikelbild

– Jag ville testa på innan ålderns höst. Jag ville inte sitta och ångra mig på ett ålderdomshem i framtiden. Och centrumet för all media i Sverige är ju i Stockholm och nu kan jag nästan inte sticka. Det har ju funnits stunder när jag har velat dra härifrån, men nu känns det bra. Jag har en flickvän, en lägenhet och ett jobb som jag trivs med, säger han.

Klas Eriksson tycker att det var ett starkt startfält i årets tävling. Och han var inte säker på att han skulle vinna.

Artikelbild

– Det var ju till exempel Anna från Vilda Kidz som jag trodde på. Hon har gjort ett jättebra jobb med barn. Det känns ju som att om man hade kunnat dela priset med alla de nominerade så hade jag gjort det direkt, säger han.

Även om det inte går att dela på priset så har tävlingen ändå byggt broar mellan de tävlande. Anna Karlsson kontaktade nämligen Klas Eriksson när de fick veta de båda var nominerade för att diskutera om det gick att ordna ett samarbete i framtiden.

Artikelbild

– Vi har pratat lite lätt. Det vore kul att göra något tillsammans för barn. Jag gillar ju kids, säger Klas Eriksson.

Klas Eriksson har bara blivit mer och mer sugen på att jobba vidare. Han ser någon typ av skådespelarutbildning och manusförfattande i sin framtid. Det är saker som han har fått experimentera fritt med i Nordic Hillbillies, en serie om de norrländska bröderna Leif och Billy, som publiceras på youtube.

– Ett par gånger sade någon att det blev en nidbild av norrlänningar. Men då visste de inte att jag är från Jokkmokk, och då var det okej. Serien är ju så skruvad så jag tror att folk ser att det inte är en verklig bild. Norrlänningar kan bjuda på sig själv.