När de 6004 vallokalerna runt om i landet stängde i går visade den första vallokalsunderssökningen från SVT att Sverigedemokraterna gått framåt rejält. NSD befann sig då på SD:s valvaka i Luleå och uttryck såsom ”Segern är vår” flödade i lokalen. Den norrbottniske distriktsordföranden för SD, Robert Håkansson, kommenterade läget.

– Väljarna verkar tycka om våra problembeskrivningar och framför allt våra lösningar på problem.

Och med problem menar du då?

Artikelbild

| Samuel Ek, gruppledare KD i Luleå, gladdes åt Kristdemokraternas framgångar i riket.

– På riksplanet handlar det om okontrollerad migration de senaste åren, fallerande välfärd såsom sjukvården, vi har en polis som tillsynes inte räcker till i områden. På ett lokalt plan är det väl de långa vårdköerna och avsaknaden av poliser i landsbygden som är de stora problem.

Håkansson hopps lokalt på fördubblingar av 2014 års resultat då SD i norrbottenskommunerna landade på runt fem procent förutom i Älvsbyn och Boden där de låg på drygt tio procent.

– Vi tror vi kan landa generellt på runt 10 procent i de tio kommuner i Norrbotten där vi nu finns representerade.

På riksdagsplanet ser han stora beröringspunkter mellan SD:s och Moderaternas samt Kristdemokraternas politik och hoppas på överenskommelser med dem framöver.

– Vi skulle kunna komma överens om såväl ekonomisk politik, företagspolitik, kriminalpolitik som föräldrapolitik och kanske också en del vad gäller migrationspolitiken.

Lokalt reagerar Kristdemokraternas Samuel Ek inte vidare positivt på det förslaget när NSD vandrar över till andra sidan Storgatan i Luleå där KD höll valvak i pingstkyrkans lokaler.

– Jag tror verkligen inte att det blir någon större samverkan med SD. Det hoppas jag inte själv iallafall.

Den första vallokalsundersökningen, där KD hamnade på 7,4 procent, var ett otroligt positivt besked och glädjen var stor i Luleå när de siffrorna kom.

– Man hamnade lite grann i chock. För två månader sedan var vi i princip uträknade, på Nolia fick vi bara stå och försvar de dåliga opinionssiffrorna men så drog valstugearbetet igång och då vände något. Det har varit hemskt roliga två sista veckor och KD är känt vara ett bra slutspurtparti vilket Ebba nu visar att vi är återigen, summerade EK valkvällen i ett tidigt skede.