Vistträsks stolthet

De var stora redan för nära 80 år sedan. Två jättelika tvillingaspar i Vistträsk by, ett par mil från Älvsbyn.
Byns ålderman Arne Eman, minns än hur det kändes att som sjuårig parvel lägga armarna om träden och mäta stammarna. I dag är han 85 år och de gamla träden ett naturligt inslag som ingen vill vara utan.
- Vi har räddat träden en gång på 60-talet då de skulle fällas på grund av en vägomläggning, då protesterade hela byn!

VISTTRÄSK2006-11-02 06:00
Kurirens reportageduo hade passerat träden flera gånger på väg till och från uppdrag uppe i Arvidsjaur.Konstaterande att "oj vilka stora aspar". Vid ett av tillfällena klev vi ur bilen och gick riktigt inpå träden. Och då blev intrycket nästan chockartat. Armarna räckte inte till att nå om någon av de gamla bjässarna, som Arne mätt till en omkrets på totalt 462 centimeter! De båda träden står så tätt att man inte kan komma in mellan för att mäta på rätt höjd, cirka 1,30 upp på stammen. Men asparna är i princip jämntjocka, alltså cirka 231 centimeter var för sig.

Tar ansvar
-Träden står på samfällighetsmark och vi har ansvar för dem, att de inte faller över vägen och så, berättar den beundransvärt pigge Arne Eman. Han och hustrun Ingegerd är de sista riktigt genuina Vistträsk­borna och de bor inne i Vistträsk by i Arnes hemgård.
- Jag är åttonde generationen här berättar Arne över en kopp kaffe och ett vidunderligt gott hembakt fika. Utsikten från gården är rent vidunderlig den också. I fonden tornar Nattvardsberget upp sig och nedanför blänker Vistträsket där Arne gärna hämtar hem lax, gädda eller något annat gott. Det är en vacker och fridfull by som i Arnes ungdom fick ihop ett rejält grabblag i fotboll, i dag är hushållen få.

Byborna protesterade
Men även om själarna inte är många så vet vistträskborna vad de vill. Och 1966, när vägverket aviserade att vägen skulle dras om en bit, då hettade det till.
- Man ville flytta sträckningen några meter, just där de här gamla asparna stod, vilka skulle fällas. Men vi i byn protesterade, vi ville ha kvar träden, de har sin betydelse för oss, inte minst som ett bra kännetecken då det kommer folk som inte har varit här förut, säger Arne. Och vägverket lyssnade och drog vägen en bit vid sidan om bya­klenoderna. Han och de andra byborna fick då det gemensamma ansvaret att hålla koll på de två jätteträden som står nära Arvidsjaursvägen.
- I fjol borrades det ut en kärna för att kolla att träden mådde bra, vilket det visade sig att de gör, och om somrarna är kronorna gröna och fina. Vi gissar att träden är mellan 150-200 år gamla, säger Arne Eman.
När vi tar bilder på Arne vid de gamla "barndomskamraterna" som han och även hans båda döttrar klättrat och klängt i, lekt och spelat fotboll vid, förklarar han att träden känns särskilda för honom. Och nuförtiden är de två asparna något som det talas mycket om och förbipasserande kommenterar.
Elsa Rensfeldt Larsson
Fakta / om aspar
Lars Erik Holmberg i Kalix har listat grova träd i Norrbotten under ett antal år. När det gäller aspar så finns hittills de grövsta asparna i Deppis, Arvidsjaur som mäter runt 300 centimeter i omkrets och i Padjerim i Jokkmokksområdet finns Dassaspen med cirka 246 centimeter runt midjan. Allt enligt mätresultat från år 2002.
I Jan Danielssons bok Träd i marker och myter finns lite kuriösa fakta om aspen som kallats "världens största träd". Detta eftersom aspen mest förökar sig med rotskott, sällan med sina frön. Det innebär att det som kan vara ett stort område med aspar egentligen bara är ett enda träd- en klon alltså. I Amerika finns en utforskad sådan klon som tog upp en yta på 40 hektar med 47.000 träd där det äldsta var 105 år. Ursprungsträdet beräknades ha rotat sig kanske tusen år tillbaka.
Den största kända aspen i Sverige står på området till Sjöö slott i Uppland. Det mäter 440 centimeter runt magen. Och större har funnits i Långeröd i Skåne fanns et träd som hade diametern 530 centimeter.
Aspen har det gamla fornordiska latinska namnet Popus tremula, ungefär "den darrande folkhopen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om