Det är nu snart fem månader sedan den 25-åriga kvinnan hittas strypt i sin lägenhet i Kalix när det kvinnliga vittnet sätter sig framför Haparanda tingsrätt. Några meter till höger om sig har hon den 29-årige Kalixbon. Han är misstänkt för att ha dödat hennes bästa vän den 24 april i år.

Kvinnan berättar att hon och 25-åringen umgicks dagligen under 2018. Tiden innan det misstänkta mordet har de mest kontakt via sociala medier och på telefon.

Hon målar upp en fasansfull tillvaro som hennes vän levt i under relativt lång tid innan hon hittas död.

Artikelbild

| Kammaråklagare Lindha Strömberg och målsägandebiträdet Karoliina Ikonen.

– Han behandlade henne väldigt illa och var elak. Hon sa flera gånger till mig att "nu orkar jag inte mer". Han fick henne att må väldigt dåligt, berättar det kvinnliga vittnet inför en samlad tingsrätt.

Det handlade om en tillvaro med hot, skarpt tonläge och kontroll.

 

Vittnet, som under rättegången uppgav att hon vid flera tillfällen försökt stoppa den psykiska misshandeln, får själv känna på denna behandling.

– Han sa till mig, "jag lovar dig, om du inte håller käften kommer jag att bränna upp dig".  

Flera vittnen berättar samstämmigt om att den misstänkte 29-åringen vid ett flertal tillfällen vägrat släppa ut den 25-åriga kvinnan från hennes egen bostad.

– Hon brukade ringa när han inte släppte ut henne från lägenheten. "Kan du inte gå och hänga dig", brukade han säga åt henne, uppger ett manligt vittne här han hörs.

 

En man som är bekant med den misstänkte träffar honom och offret samma dag som hon avlider. Han upplever att stämningen är mycket laddad i bostaden.

– Det var som att komma in i en konflikt, säger han.

Frida Larsson, advokaten som försvarar 29-åringen:

– Det man får tänka på är att det är personer som yttrar sig efter att de vet vad som har hänt med deras vän och vem som är misstänkt. De blir nog lätt färgade av anklagelserna och lämnar redogörelser med bakgrund av det, säger hon.

 

Advokaten pekar även på att det helt saknas vittnen från själva händelsen där kvinnan avlider i lägenheten.

– Det här är väl ett försök att bevisa något som vi menar inte har hänt, säger advokaten.

Rättegången fortsätter på fredagen med slutanföranden från både åklagarens och försvarets sida.  

Den misstänkte 29-åringen håller fast vid att han inte har något som helst med kvinnans död att göra.