Volontärer ska ge hjälp åt riskgrupper

Coronavirusets härjningar tvingar många att isolera sig. Ett nytt samarbete ska underlätta vardagen för de drabbade.

Volontärverksamheten ska hjälpa dem som tillhör riskgrupper att få hem livsmedel och mediciner.

Volontärverksamheten ska hjälpa dem som tillhör riskgrupper att få hem livsmedel och mediciner.

Foto: Jörgen Hagelqvist arkiv

Norrbotten2020-04-04 06:10

Folkhälsomyndigheten har uppmanat personer över 70 år att stanna hemma för att undvika smitta av coronaviruset. I och med detta kan man behöva hjälp med exempelvis mat- och medicininköp.

Nyligen träffade därför fem av Sveriges största civilsamhällsorganisationer –  Svenska kyrkan, Röda Korset, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissionen – en överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) stödja kommuner att hjälpa personer över 70 år och andra riskgrupper. 

Samtliga 56 församlingar i Luleå stift, Norrbotten och Västerbotten, medverkar. 

– Senaste gången vi hade ett samarbete av den här digniteten var 2015 när den stora flyktingvågen kom, skriver Satu Brännström, stiftsdiakon och kontaktperson för stift, i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen går ut att volontärerna, som måste vara lokalt förankrade, ska ge behövande en hjälpande hand. 

Lena Lindström, stiftsdiakon, berättar att man inväntar vidare instruktioner från MSB. Dessutom besked från kommunerna om hjälpen behövs.

– Vi är redo. Vi inväntar uppdraget från kommunerna. Vi har kontaktpersoner i samtliga församlingar, säger hon och tillägger att församlingen i Haparanda redan har startat verksamheten. 

Vidare att även en viss hjälp erbjuds i Boden, exempelvis med att näthandla. Kontaktpersoner för olika områden har utsetts. Mer information finns på församlingen Facebook-sida.

I Luleå är det Röda Korset som står för samordningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!