Polsk statlig tv rapporterade på måndagen om att skylten, med de tyska nazisternas motto ”Arbeit macht frei” (Arbete ger frihet), var sönderskuren i tre bitar när den återfanns i ett hus i norra Polen. För många utgör skylten en symbol för Hitler-regimens folkmord och brott mot mänskligheten under Förintelsen då sex miljoner judar dödades.
Stölden i fredags utlöste en strid ström av fördömanden runt om i världen, från judiska grupper, Förintelse-överlevare och politiska ledare i många länder.
Ekonomiskt motiv
Brottet utfördes någon gång mellan klockan 03.30 och 05.00 i fredags. De fem män som greps för inblandning i stölden i norra Polen har förts till en polisstation i staden Krakow, rapporterade polsk tv.
– De hämtades strax före midnatt och skylten fanns i ett hus, sade polisens talesman Dariusz Novak till AFP.
De fem tjuvarnas motiv var ekonomiskt, uppgav polisen senare.
– Vi kan berätta att ingen av de fem är medlemmar i någon nynazistisk grupp, de var otvivelaktigt ute efter pengar, sade polischefen i Krakow, Andrzej Rokita på en presskonferens enligt Reuters.
Han tillade att man genom förhör nu försöker fastställa om männen agerade på någons uppdrag eller inte.
Polsk polis och andra myndigheter i landet har prioriterat jakten på tjuvarna och skylten högt. En belöning på cirka 300.000 kronor utfästes för information som kunde leda till att skylten återbördades och att de skyldiga grips.
Interpol och Europol har varit inkopplade i polisjakten där över 40 poliser och kriminaltekniker har arbetat med att finkamma brottsplatsen i Auschwitz.
Skylten har beskrivits som en fem meter lång och 40 kilo tung hopsvetsad järnskylt. Polis har sagt att det krävts minst två man för att genomföra stölden: den hade både skruvats loss och slitits ner där den hängde ovanför en relativt liten järngrind som fångarna under andra världskriget leddes in genom till dödslägret.
Bar bort skylten
Auschwitz-museets talesman Jaroslaw Mensfelt sade enligt BBC att tjuvarna uppenbarligen hade burit skylten 300 meter till en öppning i en betongmur. Öppningen finns där för att man ska kunna bevara en poppel som vuxit på platsen sedan andra världskriget.
Vid muren, där någon haft sönder flera hinder som satts upp för att obehöriga inte skulle kunna passera, hittades fotspår i snön som ledde därifrån till en väg i närheten. Polisen antog därför att skylten hade lastats på ett fordon och körts iväg.
Upp mot 1,5 miljoner människor dödades i Nazitysklands tre förintelseläger i Auschwitz i södra Polen 1940–1945. Nittio procent av dem som dödades där var judar, enligt BBC, och de flesta gasades ihjäl. Men många dog också av svält och till följd av det omänskligt hårda straffarbetet.
Efter att andra världskriget avslutades blev mer än 200 hektar av det tidigare dödslägret ett museum, som i fjol besöktes av mer än en miljon människor. I fredags hängdes en kopia av skylten upp där.