Lisbeth Salander i Millenniumtrilogin, Rebecka Martinsson i Åsa Larssons böcker, Saga Norén i tv-serien ”Bron”.

En ny hjältinna, en argsint, stark och en smula mystisk polis, är huvudperson i Gällivare-författaren Jerk Schuitemas deckare ”Den som göms i snö”. Hon lystrar till det motsägelsefulla namnet Amanda Wreede, och hon spöar upp en knarkhandlare till den omilda grad i bokens inledning att hon tas ur tjänst hos Stockholmspolisen.

Hon skickas upp till sin födelseort Gällivare för att hjälpa den erfarne polisen Taivalsaari och hans grupp som utreder två gåtfulla dödsfall. Läsaren får veta att försvarsdepartementet tillsammans med USA står bakom experiment med en ny typ av drönare uppe i Gällivare. De båda döda har anknytning till denna superhemliga verksamhet, och makthavarna måste till varje pris dölja vad som har hänt. Detta orsakar polisen i Gällivare mycken möda.

Händelserna utspelas i nutid eller kanske i en snar framtid. Boken på 400 sidor är uppdelad i korta kapitel, alla rubricerade med veckodag och datum. Kalendern stämmer med år 2021. Schuitemas deckare kan vara en dystopi som gestaltar den enskildes ökande maktlöshet i vårt land.

Bakgrunden till hela historien, det politiska och militära samarbetet för att utveckla nya vapensystem, får man knapphändig information om. Schuitema ägnar sig framför allt åt att skildra polisernas arbete. Det blir riktigt spännande när Amanda och andra i hennes närhet hotas till livet av den torped som med myndigheternas goda vilja skickats till Gällivare.

En sorgsen berättelse skymtar om Amandas familj. Hon har inte velat ha kontakt med sina föräldrar på flera år. En bror försvann spårlöst som liten och en annan gick ner sig i knarkträsket.

Schuitema har länge jobbat med film och filmmanus. Han har medverkat vid produktionen av ”Midnattssol” och vid filmatiseringen av Åsa Larssons böcker. Detta märks i denna proffsigt skrivna hårdkokta historia (ingen romantik på polisstationen i Gällivare!) med dess rappa berättande i korta avsnitt, snabba perspektivbyten och dramatiska höjdpunkter. ”Den som göms i snö” skulle kunna bli en filmsuccé.

Boken är tänkt att vara den första i en trilogi, så deckarläsarna kan se fram emot att träffa Amanda Wreede även i fortsättningen. Några lösa trådar i den här boken kommer förmodligen att nystas upp i de följande böckerna.