Maud Olofssons politiskt sakkunniga, Annie Lööfs stabschef och Övertorneås första kvinnliga kommunalråd. Få norrbottniska centerpartister kan stoltsera med lika digra meritlistor som Linda Ylivainios. Och nu vill hon bli riksdagsledamot för partiet.

Ylivainio har ställt sig till förfogande inför Centerpartiet Norrbottens nomineringsstämma som hålls den 20 maj. Dels på grund av läget i Europa med flera terrordåd och högerextrema krafter som vinner allt större stöd.

– Den liberala världsbilden vi har i Västeuropa och USA med öppenhet och tolerans är starkt utmanad. Vi kan inte ta den för givet och det är en viktig ingång, säger Linda Ylivainio.

Hon tjänstgör just nu som volontär i södra Frankrike och har på nära håll sett Marine Le Pen och Nationella fronten växa.

– De har samma retorik som Sverigedemokraterna. De säger att det kommer att bli bättre för Frankrike om vi slänger ut invandrarna. Det är livsfarligt, säger Ylivainio.

Som teologstuderande och antagen prästkandidat tror Linda Ylivainio att hon kan tillföra mycket kunskap i en tid när religion – inte minst islam – tar allt större plats i den politiska debatten.

– Nu ställer okunskapen till det i onödan. De som inte vet så mycket skaffar sig något slags tolknings- och problemformuleringsföreträde.

– Vi måste ta den grundläggande debatten om alla människors lika värde och ska vi ha en sådan debatt måste vi ha kunskap. Den faktaresistens som Sverigedemokraterna bedriver måste vi bemöta i sak. Jag är en av dem som är beredda att ta den debatten. För om vi tillåter den här trenden med fake news pågå kommer det snart gå utför.

Ylivainio vill även utmana Socialdemokraternas och Miljöpartiets skattepolitik. Precis som flera borgerliga kollegor är hon kritisk till regeringens företagarpolitik och planer på att införa flyg- och vägslitageskatt.

– Jag är upprörd över vad S och MP gör med Norrbotten och svensk landsbygd. Inte minst minister Bucht (Sven-Erik, socialdemokratisk landsbygdsminister) är jag synnerligen besviken på. Vi behöver en stark företrädare från Tornedalen som kan försvara de här intressena när inte ens vår egen minister gör det.

Linda Ylivainio upplever att hon har ett starkt stöd och med Centerpartiets starka val i Norrbotten 2014 i åtanke tror hon att partiet har goda chanser att få minst en norrbottnisk riksdagsledamot 2018.

– Det handlar snarare om hur många mandat vi kommer få.