Vid denna sidas pressläggning fanns ännu inget färdigt valresultat. Men SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu, gav viss information. 39,4 procent för de rödgröna. 39,6 procent för alliansen. Resultatet kunde inte ha varit mycket jämnare.

Socialdemokraternas Valu-resultat på 26,2 procent innebär en nedgång med 4,8 procentenheter sedan förra valet och är, om prognosen håller i sig, partiets sämsta resultat i riksdagsvalet. S har bara hamnat under 30 procenten gång tidigare, 1911 då partiet samlade 28,5 procent av väljarna. Moderaterna får 17,8 procent vilket är en nedgång med 5,5 procentenheter.

Att de två stora partierna tappar är inte förvånande. Båda Socialdemokraterna och Moderaterna har haft stora problem under mandatperioden som man inte har lyckats skaka av sig under valrörelsen.

Socialdemokraterna ville göra valet till en folkomröstning om välfärden och gick till val på att bland annat på att korta vårdköerna, trots att köerna har fördubblats under den nuvarande mandatperioden. Stefan Löfven har haft oerhört svårt i debatterna och tidvis har det nästan sett ut som om han gett upp hoppet om att få fortsätta som statsminister. Att 26,2 procent i Valu betraktas som en framgång internt inom partiet vittnar om hur illa man förväntat sig att väljarna skulle reagerat på de senaste fyra årens regeringsinnehav.

Moderaterna befinner sig i ett annorlunda läge. Ulf Kristersson har gjort bra ifrån sig i partiledarutfrågningar och debatter, enligt recensenter och opinionsundersökningar. Ändå är det uppseendeväckande få som vill lägga sin röst på honom.

Möjligen har Kristerssons framtoning som "den vuxne i rummet" blivit för enformig. Det stämmer att det sällan finns enkla lösningar på komplicerade samhällsproblem, men i en valrörelse krävs det också att en partiledare väcker entusiasm för sin politik. Nya väljare intresserar sig inte för vad Moderaterna har att erbjuda förrän det finns sug efter förändring och en utbredd uppfattning om att det är regeringens fel att förändringen behövs.