Får SD råda är inte bokbålen långt borta

SD föreslår att kommunen inte ska köpa in eller bidra till konst som väcker anstöt. Ska det tillsättas en censurkommitté som till exempel ska granska vad som visas i konsthallen i Kulturens hus? frågar sig Björn Diamant (S), ersättare i kultur- och fritidsnämnden.

SD föreslår att kommunen inte ska köpa in eller bidra till konst som väcker anstöt. Ska det tillsättas en censurkommitté som till exempel ska granska vad som visas i konsthallen i Kulturens hus? frågar sig Björn Diamant (S), ersättare i kultur- och fritidsnämnden.

Foto: Petra Älvstrand

Debatt2019-10-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sin budgetmotion till Luleå kommun har Sverigedemokraterna ställt som förslag att kommunen inte ska köpa in eller bidra till konst som väcker anstöt.

Men vad är detta förslag annat än ett försök att införa censur? För om Luleå kommun inte ska bidra till konst som väcker anstöt måste ju i rimlighetens namn först ett politiskt tillsatt organ få granska konstverket och göra en bedömning av dess eventuella anstötlighet. Utställningar på exempelvis konsthallen i Kulturens hus måste förhandsgranskas av denna, låt oss kalla det censurkommitté, som sedan förbjuder att vissa konstverk visas där.

Men förslaget är faktiskt värre än så. För som man skrivit i motionen “Kommunen bör ta ansvar att inte medborgare känner anstöt kring samtidskonst”.

Om inte förslaget går ut på att i allmänhet avtrubba allmänhetens känslighet torde det innebära att även konst som visas för allmänheten i andra sammanhang ska censureras, och om man i censurkommittén bedömer den som anstötlig ska den förbjudas. Ofta har jag gått förbi Lindbergs Konst och Ram och tittat i deras skyltfönster. Det skall alltså framöver även censurkommittén göra och kontrollera att inget anstötligt visas.

Och vad är förresten anstötligt? Jag kan tänka mig att en tavla av Anders Zorn föreställande en naken dalkulla av någon kan uppfattas som anstötlig. Jag vet att många “svärjevänner” för några år sedan tog anstöt av en bild föreställande en muslimsk kvinna draperad i en svensk flagga. Det som är anstötligt för en person kanske upplevs på ett helt annat sätt av en annan.

För något år sedan visades en tavla på Kulturens hus av Anders Sunna föreställande en hög tjänsteman på länsstyrelsen med en hakkorsbindel på armen. Konstnären ville med denna bild uttrycka sin frustration över hur samer blivit behandlade i Norrbotten genom åren. Min personliga åsikt är att bilden var överdriven, och för någon kanske den till och med var anstötlig. Men jag förstod budskapet och jag tycker självklart att den skulle få visas oavsett detta.

Man kan för övrigt fråga sig om SD framöver kommer att inskränka sig till enbart bildkonst. Varför inte teater, litteratur med mera? Även i andra konstformer uttrycks ibland sådant som väcker anstöt hos en eller annan. 

Om SD:s kulturpolitik får råda är sannerligen inte bokbålen långt borta!

Björn Diamant

Ersättare (S) i Kultur och Fritidsnämnden i Luleå kommun