Framtidsfientliga krav från Moderaterna

Moderaterna ville säga nej till nya naturreservat och garantera bilens plats i centrum. S sade ja. "Det är att stänga dörren till framtiden" skriver Paulina Koskenniemi, gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Luleå.

Moderaterna ville säga nej till nya naturreservat och garantera bilens plats i centrum. S sade ja. "Det är att stänga dörren till framtiden" skriver Paulina Koskenniemi, gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Luleå.

Foto: Linda Wikström

Debatt2019-10-14 06:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Plötsligt hoppade nya lydelser från Moderaterna in i Socialdemokraternas budgetförslag och det blir tydligt att Moderaterna har förhandlat med Socialdemokraterna. Det gemensamma budgetförslaget från S och M innebär nu att hejda trivsel, befolkningstillväxt samt en levande och sund miljö.

När M föreslog att skriva in i kommunens budget att inga nya naturreservat ska bildas i Luleå och att biltrafiken i centrum ska garanteras sa S ja till det.

Moderaterna säger sig värna en växande handel. Samtidigt visar en alldeles ny undersökning där centrumbesökarna i Luleå har intervjuats att de bland annat längtar efter gågator. När Luleåborna själva berättar vad de vill ha ut av centrum listas saker som atmosfär, underhållning, mötesplatser och miljöer med inslag av natur. Konsensus bland proffsen inom stadsutveckling är att om en stadskärna ska bli omtyckt ska den byggas för människor till fots.

En annan aspekt kring trafiken är de fysiska begränsningarna. Om Luleå ska kunna växa och fler ska kunna bo här samtidigt som de som behöver bilen ska kunna nå centrum måste kollektivtrafiken byggas ut. Den som inte är beroende av bil ska kunna välja buss, cykel eller att gå. Det är också något som är centralt för att trygga framtiden för unga och minska klimatutsläppen.

Ett annat tillägg från moderaterna är att helt ta bort möjligheterna till att bilda nya naturreservat. Trots att det är en så viktig del för att skydda naturen och värna om den biologiska mångfalden. För att inte tala om det mervärde de skapar för de som bor i närheten, då många värdesätter närheten till naturen för rekreation och trivsel. Att det finns närhet till natur är för många en avgörande faktor vid val av bostadsplats, då det också skapar bättre luftmiljö och minskar buller.

Många har också börjat prata om de hälsofrämjande effekter som det kan ge av att vistas i naturen.

Moderaternas förslag är att stänga dörren till framtiden. Vad tänker de unga kvinnorna som idag så ofta lämnar Luleå, kring förslagen om en stad för bilar och utan grönområden? Detta, som Socialdemokraterna har gått med på, signalerar en påfallande otakt med tiden som är destruktiv för den stad vi bor i. Vi vill att Luleå ska vara en stad där människor trivs och vill bo och en stad som ger unga en framtid att längta till.

Alla vet att naturen är värdefull. Den ger oss liv och vi är beroende av den för vår välfärd. Lika centralt är det att människor tycker om att vistas i naturen. Kommunen utvecklas inte framåt då vi bebygger varje grön plätt. Tvärtom skapar närheten till naturen tillväxt. Moderaternas förslag skapar konstigt nog motsatsen till det de själva vill: det blir en stad och en kommun där färre trivs och få vill flytta in.

Vi i Miljöpartiet vill se en kommun där fler har tillgång till natur- och rekreationsområden, att ha nära till att vistas i det gröna även i stadskärnan. Det är sånt, tillsammans med ett trivsamt centrum och att leva i takt med tidens krav och de ungas behov, som gör att Luleå kan ha en chans att växa.tanterna

Moderaternas och Socialdemokraternas gemensamma budget innehåller nu skrivningar som går tvärt emot nyligen beslutade kommunala mål och planer som kommer parallellt med detta. De nyligen beslutade övergripande hållbarhetsmålen, programmet till Vision Luleå 2050 och utvecklingsplanen för Centrum är exempel på planer som går tvärtemot det som nu finns i budgetförslaget. Det här är en röra som inte går ihop.

Paulina Koskenniemi, gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Luleå