Det är tråkigt att man ofta i media framställer flytten av Malmberget så ensidigt. Gällivare blomstrar och även Koskullskulle har fått en nystart. Vi har ett rikt och aktivt föreningsliv både inom idrott och andra aktiviteter, både på ungdomssidan och seniorer. Vi har också aktiva och pigga pensionärer.

Fina kulturhus har flyttats till Koskullskulle av skickliga "hus-flyttare". Ett fint, nytt bostadsområde har vuxit upp. Det är attraktivt för många.

Gällivare likaså. Det har byggts flera nya bostadsområden, till exempel fjällnära Repisvaara. I Malmberget har det rivits och skett förändringar under alla år. Inga konstigheter för den äldre generationen. Gruva är lika med arbete och överlevnad.

En del av valde att flytta till mer attraktiva Gällivare med dyrare boende som följd. En del valde att bo kvar i Malmberget med ett betydligare billigare boende. Hus och lägenheter har alltid betingat ett högre pris i Gällivare. Redan långt tillbaka, på 1980-talet. Men som en klok gammal "gruvis" sa; "Jag bor kvar vid "gropen" och sparar mina pengar".

Att framställa den goda utvecklingen i Gällivare som en tragedi är en gåta för de flesta av oss.

Visst kan det kännas tråkigt att lämna sitt hem efter många år, men måste nog ändå ses som ett litet problem? Ens hem är där man har sin familj, det hänger inte på namnet på gatan.

Och flytten och rivningarna har inte kommit som en överraskning. Redan för 30 år (även ännu tidigare) gick LKAB ut med information om framtiden och den har konstant uppdaterats.

Kanske de missnöjda i Malmberget, skulle ha tagit tag i sitt liv och köpt eller hyrt boende i Gällivare och Koskullskulle redan då? Ställt sig i bostadskö? Nej, pengarna lockade mer. Boende i Malmberget har inneburit låga hyror.

Att köpa en villa i Malmberget för några hundratusen att jämföra med Gällivare där det handlat om miljonsiffror, var ett självklart val för många.

Sen kommer "Pappa" LKAB och löser in ditt boende.

Vi som tog eget ansvar och flyttade i ett tidigare skede, har självklart haft ett dyrare boende men skönt att ha tagit vuxenansvar, även om plånboken varit mindre välfylld.

Ansvarsfull fd malmbergsbo