I dag finns ett nationellt vaccinationsprogram för HPV som gäller flickor då HPV-vaccin förebygger livmoderhalscancer. Det är bra och viktigt att det finns. Men det är inte tillräckligt. Programmet för vaccination borde erbjudas till fler grupper - pojkar, män som har sex med män och personer som drabbats av hiv.

Det finns tydlig forskning visar att HPV-vaccin inte bara skyddar mot livmoderhalscancer, utan även mot anal- penis- hals- och tonsillcancer samt kondylom. Vissa av de cancerformer som HPV-viruset kan orsaka drabbar hos killar framförallt män som har sex med män. Dessutom är risken hög att drabbas även hos personer som lever med hiv. Ökningen som finns av de typer av cancer som kopplas till HPV har lett fram till allmän vaccinering i bland annat Kanada, Österrike och Australien men ännu inte i Sverige.

Då pojkar också drabbas av HPV och för smittan vidare bör de självklart också vaccineras. Dessutom bör riskgrupper prioriteras som män som har sex med män och personer som bär på hiv. Det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige bör därför utökas på den här punkten. Folkhälsomyndigheten som är ansvarig myndighet har ännu inte landat i den slutsatsen vilket är ett problem men ett problem som går att lösa snabbt och enkelt om viljan finns. Det finns i dag en uppbyggd infrastruktur för att vaccinera alla flickor. Att utöka till riskgrupperna män som har sex med män och personer som bär på hiv innebär att omfattningen ökar men det borde ändå vara hanterbart att få på plats.

Fredrik Saweståhl,

förbundsordförande

Tobias Björk,

förbundsstyrelseledamot

Hannes Kataja,

förbundsstyrelseledamot

Robert Mellberg,

förbundsstyrelseledamot

Öppna Moderater - Moderaternas hbtq-förbund