Det är dags att ändra fokus från klimatkatastrof till hopp om framtiden, människor behöver hopp om att saker kan förändras. Det är dags att sluta att tala om jordens undergång och skapa klimatångest hos människor, det behövs en grön revolution för hopp. Vi måste fokusera på både brådskande åtgärder och kreativa idéer om vi ska inspirera till en positiv förändring.

Just nu fylls tidningarna och nyheterna av den extrema värmeböljan som skördar offer i stora delar av Europa, de extrema väderhändelserna påminner oss om att klimatförändringarna inte är några monster i skuggorna utan är en verklighet och idag finns redan hundratusentals klimatflyktingar och detta förväntas öka i framtiden.

Greta Thunbergs klimatstrejk har spridit sig som en löpeld världen över och fått upp diskussionerna om miljöfrågorna på agendan för världens ledare.

Problemet är att det istället för att värnas om kreativa idéer från entreprenörer och innovatörer där ute så talas det om kris, kaos och jordens undergång. Redan nu har vi sett förändringar som sker i allt större utsträckning och företag tillsammans med regeringar runt om världen börjar ställa om hur man ser på de miljöpolitiska problemen. Om folk får höra om att det inte finns något hopp kommer de inte heller förstå varför de behöver förändra sina liv för miljön, ”är den dödsdömd, vad gör det då för skillnad?”

Vi måste ändra på vad som är ”normalt!” och förändra vårt beteende när det kommer till att handla. När Martin Luther King inspirerade en hel nation och världen så var det just drömmen om en bättre värld och att väcka hoppet hos människor.

Men dagens debatt är inte en modell för förändring utan vi sitter istället fast i en klimatkatastroffilm där inget är bra och allt går åt skogen och chansen att överleva är försvinnande små. Som fröken Thunberg så ska vi bli veganer, sluta shoppa och inte resa. Miljöfrågorna är inte svart/vita utan hoten är komplexa och kräva mod för att förändra. Detta görs att folks lösning blir att stänga av och ”byta kanal” istället för att inse problemen.

Vår planets framtid hänger på att vi lyssnar på människor, det behövs höga doser av kreativitet och uppfinningsrikedom från ett brett spektrum av olika röster från samhällets alla delar. Våra ledare och de med makt måste leverera förändringar som vi kan se, känna och smaka, förändringarna måste förankras hos folket.