Köp hö till älgarna

Om lite björk och sly fick stå kvar skulle inte älgarna äta tallplantor.

Om lite björk och sly fick stå kvar skulle inte älgarna äta tallplantor.

Foto: Per Lundström

Insändare2020-03-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måste få lätta på det inbördestryck som uppstått efter Svea skogs hjärtskärande rop på ”hjälp”. Älgarna håller på att äta upp deras ”stulna” skog. Det inte domstolen ännu har kunnat återställa, försöker naturens individer ordna till.

Varför köper ni inte höbollar till områden som är hårt ansatta vintertid? Då skulle ni göra älgarna, bönderna och markägarna en tjänst, samt de jägare som får betala dyrt för att få jaga på markerna. 

Ni skulle säkert få grövre hö som passar älgarna för 300 kronor per boll. Om ni då köper 500 stycken skulle det bli 150 000 kronor exklusive transport. 

Vad skulle det kosta att skjuta älgarna med helikopterhjälp samt frakta dem till farbar väg? Sälja till något slakteri kan ni glömma. Ingen skulle köpa dessa – många av dem är dessutom dräktiga – kor. Men ni skulle kunna sälja ut dem till era anställda för marknadspris, både kor och inneliggade kalv.

Varför sparar man inte mer av björk och sly vissa år och låter älgarna äta av detta? Det skulle säkert spara någon tallplanta, men det röjs bort så snart det går. Sly och björk kostar ju inget. Efter något år kan ni röja och sedan göra avdrag för detta i deklarationen. Älgarna skulle ha det bättre om de rätta ägarna kunde bestämma.

Lennart Martinsson

Jokkmokk