Snälla politiker, nu är det valår och då brukar ni ofta börja använda skola, vård och omsorg som slagpåsar i debatten. Det känns inte okej för oss som arbetar i verksamheten, det är oss det drabbar.

Jag arbetar som lärare på en högstadieskola och vädjar nu till er: Kan ni inte enas om att låta skolan vara i fred denna gång? Vi behöver ingen pajkastning, inga anklagelser - vi vill behålla vår energi till vårt arbete, så vi orkar ro iland även detta läsår!

Lyssna inte på rykten. Om en person är missnöjd, är det inte en sanning som gäller alla. Det som står i media blir "en sanning", utan att vi som arbetar i skolan känner igen oss.

Rubrikerna låter ibland: "Lärare flyr!" "Skolans resultat är urusla!" Det är i de flesta fall en sanning med modifikation. Rykten och statistik går att vrida hur som helst. Det råder stor lärarbrist i dag, lärare som vill förnya sig har nu möjlighet att vända blicken mot många andra verksamheter som söker lärare. Vi är inte lika trogna vår arbetsplats längre! Det är arbetsmarknaden som styr - och pengarna.

Varför inte göra en gemensam sak av skolfrågan i stället, där alla partierna är överens om att alla lärare är viktiga. Se till att vi har en attraktiv arbetsplats med god miljö, bra lön och rimlig arbetsbörda. Det har inget med partipolitik att göra - alla partier borde kunna enas om att tillsammans kan och vill vi göra skolan till den bästa skolan.

Om debatten kretsar kring hur pass "dålig" en skola är, vem gagnar det? Får vi då lärare som vill stanna kvar? Får vi nya, duktiga lärare som vill komma och arbeta hos oss, om folk omkring sprider negativa rykten? Får vi unga som vill utbilda sig till lärare i framtiden?

Nej, kan vi inte i stället bryta trenden som handlar om att hänga ut folk på sociala medier, att skriva negativt om skolan, resultaten, lärarna, eleverna?

Vårt egosamhälle är inte ett hållbart framtidskoncept. Det handlar inte om att trycka ned varandra, utan att lyfta varandra. Så snälla, ge oss arbetsro och arbetsglädje. Vi gör vårt yttersta för att vår framtid ska säkras med trygga, kloka och ambitiösa barn och ungdomar. Hjälp oss med detta i stället!